Blijf op de hoogte

Met kleine stapjes vooruit

De leerkrachten zijn vorige maand begonnen met werken. Een mooie stap in de goede richting. Zij houden zich bezig met het maken van procedures en regels e.d. Ze hebben inmiddels ook al kennis gemaakt met de kinderen en helpen ze iedere dag voor- of na schooltijd met de lesstof. 

Moeilijke tijden

We staan in Zambia voor moeilijke tijden. Het regenseizoen is ten einde en helaas we hebben niet veel regen gehad. We hebben te maken gehad met droogte. Dit heeft desastreuze gevolgen voor de gewassen want de oogst is grotendeels mislukt. Dit betekent dat de mensen moeilijke maanden tegemoet gaan. 

Laatste bouwloodjes.....

Hierbij een korte update vanuit een zeer dynamisch Mkushi.....

De bouw van de school bevindt zich in de laatste fase. De aannemer is nu de vloer van het 3 klaslokalengebouw aan het storten en verwacht voor eind februari klaar te zijn met alles. 

Een mijlpaal met een dubbel gevoel....

Deze week hebben we in het voedingscentrum de 100.000e maaltijd uitgedeeld! Dit is gerekend vanaf de start van het voedingscentrum in januari 2014. Een mijlpaal voor Umutima, maar wel eentje met een dubbel gevoel.

Binnen een paar seconden van een prachtig plaatje naar een berg verwrongen staal..

Deze week zijn we begonnen met het dak van het tweede lesgebouw. Gisterenochtend was al een deel gedaan en als het niet zou gaan regenen zouden we het misschien wel klaar krijgen. Er was 4 mm regen voorspeld aan het begin van de middag. 

Race tegen de regen

We zijn de laatste weken flink opgeschoten met de bouw van de school. Begin oktober zijn we gestart met het metselwerk voor het twee klaslokalengebouw en nu zijn we zover dat we aan de dakconstructie kunnen beginnen. 

Het dak zit erop!

Het dak op het 3 klaslokalengebouw zit erop. Heel fijn en het geeft ook gelijk een heel ander gezicht. Voordat we het 3 klaslokalengebouw gaan pleisteren gaan we eerst verder met het toiletgebouw en het 2 klaslokalengebouw. We willen graag voor de start van het regenseizoen overal een dak op hebben.

Hier doen we het voor!

Even een kort positief bericht. Ruthie heeft in juli ontslag genomen en we hebben dus een vacature. We willen deze vacature voorlopig tijdelijk opvullen, zodat we goed kunnen kijken wie, wat en waar nodig is als we starten met de school. 

Het hoogste punt....!

Er wordt hard gebouwd aan de school. We hebben bij het 3 klaslokalengebouw het hoogste punt bereikt en we zijn nu bezig met het staalconstructie voor het dak. Ik hoop dat volgende week de golfplaten op het dak kunnen.

70 stenen......

We willen graag de kinderen betrekken bij de bouw van de school, de school komt er tenslotte voor hen. Alle kinderen hadden zich afgelopen zaterdagmorgen verzameld bij het voedingscentrum. Ik heb nog een keer uitgelegd dat we een school aan het bouwen zijn om de kids meer kansen te geven voor een betere toekomst. Toen zijn we in optocht naar de bouwplaats gelopen.

Als een speer.....

Dit wordt een kort berichtje met veel foto’s om te laten zien hoe hard er gewerkt is en hoeveel vooruitgang er is geboekt. Het gaat als een speer.

De bouw van de school is gestart

Begin mei zijn we gestart met de bouw van het 3 klaslokalengebouw. Er is de afgelopen weken hard gewerkt. Deze week wordt de laatste hand gelegd aan de fundering. Komende maandag gaan we starten met het metselen van de muren. Ik verwacht dat het dan snel zal gaan en dan is er ook meer te zien.

Nog een paar nachtjes slapen....

Nog vijf nachtjes slapen en de bouw van de school gaat starten!! De afgelopen maanden hebben in het teken gestaan van de voorbereidingen zoals de grond bouwrijp maken, een aannemer zoeken, bouwtekeningen laten maken en alles wat er verder bij komt kijken. En nu is het bijna zover. Een mijlpaal voor Umutima. 

Goede tijden, slechte tijden

Afgelopen week was een week van uitersten. Gevoelens van blijheid, ontzetting en ontreddering hebben de revue gepasseerd. Blij omdat Jan-Paul en Anno op zaterdag (4 maart) in Mkushi arriveerden om hun vrijwilligerswerk voor World Servants te doen.

Slopen en de chief....

De eerste werkzaamheden voor de bouw van de school zijn begonnen! De afgelopen maand is Bright samen met twee anderen druk bezig geweest met het bouwrijp maken van het terrein. hiervoor moesten de huisjes worden gesloopt, bomen en struiken worden weggehaald en het gras gemaaid. Nu is de afmeting van het stuk grond goed te zien en het is écht groot. Bright en ik hebben al uitgemeten waar de klaslokalen en toiletten moeten komen. Het is leuk als je alles op papier tekent, maar het is nog leuker als je ziet dat het er ook genoeg ruimte is om het te bouwen zoals je in gedachten hebt.

Naar het voortgezet onderwijs

Twee weken geleden is de school weer gestart en dat was voor vijf van onze kinderen een spannende tijd. Zij zaten te wachten op de uitslag van het examen van grade 7. Dit is een examen aan het einde van de basisschool. Nu is het wel zo dat je voor dit examen niet kunt zakken maar hoe beter het examen gemaakt (hoe meer punten) hoe groter de kans om toegelaten te worden op een goede school voor het voortgezet onderwijs. De kwaliteit van onderwijs verschilt per school. Drie van de vijf hadden genoeg punten om naar Chibefwe School te gaan. De andere twee blijven op Kawama school.