Moeilijke tijden

Moeilijke tijden

We staan in Zambia voor moeilijke tijden. Het regenseizoen is ten einde en helaas we hebben niet veel regen gehad. We hebben te maken gehad met droogte. Dit heeft desastreuze gevolgen voor de gewassen want de oogst is grotendeels mislukt. Dit betekent dat de mensen moeilijke maanden tegemoet gaan. Er is niet zoveel maïs beschikbaar als in andere jaren. De kleinschalige boeren hebben niet genoeg maïs om te verkopen. Ze hopen dat hun eigen familie voor een heel jaar. Doordat er schaarste is, is de prijs ook hoog. Dit betekent dat veel mensen het zich niet meer kunnen veroorloven om tenminste twee goede maaltijden per dag te eten. De families die wij helpen hebben hier sowieso al moeite mee. Dat is ook de reden dat we ze ondersteunen. We zien nu al dat alle kinderen er iedere dag zijn voor hun maaltijd en ook de moeders zijn er bijna altijd voor hun wekelijkse afwasbeurt inclusief een maaltijd. Dat is weleens anders geweest. Hiermee wordt nog maar eens duidelijk hoe belangrijk de maaltijd is die de kinderen bij ons krijgen. Ik ben bang dat dit straks de enige goede maaltijd per dag is die de kinderen krijgen omdat de moeders en oma zich een tweede maaltijd niet kunnen veroorloven. Dat is niet zo gek. De prijs van maïs is in een jaar tijd al met 120% gestegen en ik verwacht dat de prijs nog meer zal stijgen als de regering niet ingrijpt. Dit betekent ook voor Umutima een grote uitdaging om de kinderen iedere dag van een maaltijd te kunnen blijven voorzien.

Door het gebrek aan regen is er ook niet genoeg water om elektriciteit op te wekken. Dit betekent dat we acht uur per dag geen elektra hebben. Ik sluit niet uit dat dit nog weleens naar 12 tot 16 uur per dag kan gaan. Elektriciteit kopen van de omliggende landen is bijna niet mogelijk. Alle buurlanden kampen met hetzelfde probleem.

Gelukkig is er ook nog goed nieuws. We hebben vier leerkrachten aangenomen. Zij starten begin april met werken. Zij zullen zich de komende maand bezig houden met alles wat er geregeld moet worden op onderwijsgebied zodat we de registratie van de school aan kunnen vragen. Weer een stapje vooruit.

Hartelijke groet,

Gerda