Met kleine stapjes vooruit

Met kleine stapjes vooruit

De leerkrachten zijn vorige maand begonnen met werken. Een mooie stap in de goede richting. Zij houden zich bezig met het maken van procedures en regels e.d. Ze hebben inmiddels ook al kennis gemaakt met de kinderen en helpen ze iedere dag voor- of na schooltijd met de lesstof. De kinderen gaan nog gewoon naar de school van de overheid. Op het moment dat wij toestemming hebben om de school te openen gaat dat veranderen en komen ze naar onze school. Deze tijd wordt gebruikt om elkaar te leren kennen en te kijken welk niveau de kinderen hebben.

Er is een gestart met het maken van boekenkasten, tafels en schoolbanken. Dit gaat allemaal niet zo snel als gehoopt en dat komt voor een groot deel door het gebrek aan elektra gedurende de dag. We hebben iedere dag 8 uur geen elektra en zo schiet het niet echt op. Er is een schema van drie weken en we hebben een week lang iedere dag op hetzelfde moment geen elektra. Deze week is dat van 9 tot 17 uur. Dit betekent dat je niet veel kan doen overdag (de andere tijden zijn van 5 tot 13 uur of van 15 tot 23 uur).  Mijn grill door (een ijzeren frame voor de buitendeur) was kapot en de lasser moest komen om het te repareren. Ik ben hem om 7 uur op gaan halen en hij was precies om negen uur klaar. Precies op tijd want vijf minuten later was er geen elektra meer. Voor de lasser betekent het dat hij de rest van de dag niets kan doen want hij heeft voor bijna al zijn werk elektra nodig. Dit geldt voor veel meer (kleine) bedrijven. Het heeft een grote impact op deze (kleine) bedrijven en hun werknemers want niet kunnen werken is geen inkomen.

Ik had stoelen voor de lerarenkamer gezien bij een winkel in Mkushi. Om zeker te zijn dat we de stoelen onder de tafels zouden kunnen schuiven, heb ik een tafel meegenomen naar de winkel om te passen. Perfect, het was de juiste maat, de armleuningen waren niet te hoog. Ik heb de stoelen besteld en ik kon ze gisteren ophalen. Ik kom aanrijden en ik zie één van de stoelen buiten staan. Dit is niet de stoel die ik besteld heb. Ik had van de bestelde stoel een foto gemaakt en inderdaad dit was een andere stoel. De winkel heeft zonder overleg andere stoelen gekocht omdat de bestelde stoelen niet meer leverbaar waren. De andere stoelen zagen er ook goed uit dus ik heb ze gekocht. Op het moment dat ik vandaag de laatste stoelen ophaal, dacht ik opeens: Passen ze wel onder de tafel? Snel gepast en het gaat net. Er is ongeveer twee tot drie millimeter ruimte maar als je het voorzichtig doet kun je de stoel onder de tafel schuiven. Pff, wat een opluchting want de hoogte van de tafels aanpassen kan niet meer. Die zijn namelijk al gemaakt. Dit is wel een voorbeeld van hoe het er in Zambia aan toe gaat. Er is altijd wel iets en het gaat bijna nooit zoals je gedacht of gehoopt had.

Hartelijke groet,

Gerda