Nog een paar nachtjes slapen....

Nog een paar nachtjes slapen....

Nog vijf nachtjes slapen en de bouw van de school gaat starten!! De afgelopen maanden hebben in het teken gestaan van de voorbereidingen zoals de grond bouwrijp maken, een aannemer zoeken, bouwtekeningen laten maken en alles wat er verder bij komt kijken. En nu is het bijna zover. Een mijlpaal voor Umutima. Ik vond het starten van het voedingscentrum al een grote stap. Het bouwen van een eigen voedingscentrum was een nog grotere stap. Het waren stappen die ik nooit had kunnen bedenken voordat ik verhuisde naar Zambia. En nu de bouw van de school….een enorme stap die ik tot twee jaar geleden helemaal niet had verwacht. Hoe mooi is het dat we dit wel kunnen doen. Dit alles om de armste kinderen van Mkushi een betere toekomst te geven. Ik ga met een groot gevoel van dankbaarheid volgende week aan de slag om te zorgen dat we met elkaar de school realiseren.  

Om alvast te oefenen voor het bouwen van de school is afgelopen maand het voedingscentrum opnieuw gepleisterd. Dit onderhoud was nodig en we hebben er voor gekozen om ook de zijkanten en de achterkant volledig te pleisteren. De stenen hebben zeven regenseizoenen getrotseerd en we zagen dat niet iedere steen daar even goed tegen kan. Nu het gepleisterd is, is dat probleem opgelost. Het verven komt in een later stadium.

Alle bezigheden rondom het voedingscentrum gaan ook gewoon door. De kinderen hebben nu vier weken vakantie. Over ruim een week gaan ze weer naar school. Wij zijn dus druk geweest met het controleren van de uniformen en schoenen. Waar nodig hebben we nieuwe uniformen en schoenen gekocht. De jongens vermaken zich met het spelen van voetbal en de meisjes met de Afrikaanse variant op korfbal, netbal.

Iets wat ook altijd doorgaat is het doen van boodschappen. Wij gebruiken per maand 20 liter cooking oil en de prijs van de olie is de laatste jaren verdubbeld. Ik probeer dan ook altijd te kijken waar de olie het voordeligst is en toch ook goed. Sinds een paar maanden hebben we een nieuwe winkel in Mkushi waar je cooking oil kan kopen alsof je benzine koopt. Er staat zo’n zelfde soort pomp en je moet je eigen emmer of fles meenemen en dan wordt het gevuld. Het is goedkoper dan een emmer in een winkel kopen. Een nadeel is alleen dat de winkel soms een paar dagen of zelfs weken dicht is omdat ze uitverkocht zijn. Dat betekent niet tot het laatste moment wachten met olie kopen.

 

Hartelijke groet,

Gerda