Kleine diefjes

De afgelopen weken werden we een aantal malen geconfronteerd met het feit dat sommige kinderen stelen. Allereerst werden er mondkapjes gestolen. Ieder schoolgaand kind heeft twee stoffen mondkapjes en moet deze ook gebruiken als ze naar het voedingscentrum komen. De niet-schoolgaande kinderen krijgen iedere dag een mondkapje van ons te leen en na gebruik moeten ze het mondkapje in een teil op de veranda doen. De mondkapjes worden gewassen en weer gebruikt. Iedere week werd het aantal mondkapjes minder. Ze worden gewoon uit de teil gepakt en meegenomen. Na een aantal waarschuwingen was er nog steeds geen verbetering. We hebben de jongste kinderen ook allemaal hun eigen mondkapjes gegeven en nu is het zo dat als ze geen mondkapje bij zich hebben, ze terug naar huis moeten om het op te halen. Op deze manier kunnen er niet meer onrechtmatig mondkapjes meegenomen worden.

Een andere situatie was die met Adra. Hij is 9 jaar en was van school gestuurd wegens onbehoorlijk gedrag tegen de leerkracht. Dit horen we dan via de andere kinderen want Adra zelf had niets verteld en ook niet tegen zijn moeder. Het beleid van de school is dat ze Adra vragen om met zijn moeder naar school te komen. Als je je moeder niets verteld, kan ze ook niet naar school komen en ga je zelf ook niet naar school. Na hem stevig aan de tand te hebben gevoeld gaf hij toe dat hij brutaal tegen de leerkracht was geweest. Een dag later kwam zijn moeder met hem langs en toen hoorde we dat hij thuis ook problemen gaf. Hij heeft driemaal geld gestolen om naar de een winkel te gaan waar ze videospelletjes kunnen spelen. Het stelen van het geld betekende wel dat de familie twee keer geen maaltijd ’s avonds had. Hij blijft tegen zijn moeder volhouden dat hij dat niet gedaan heeft. Het heeft Bright en mij wat tijd en moeite en heel veel geduld gekost maar toen kwam het hoge woord eruit. Hij had het geld gestolen. De moeder was bij het gesprek aanwezig en hij heeft z’n excuses aangeboden.

Nog geen twee weken later wordt hij samen met z’n broer betrapt op het stelen van mais. Ze waren een maisveld vlakbij het voedingscentrum ingegaan en daar hadden ze maiskolven van de stengel gehaald en in hun schooltas gestopt. Ze zijn betrapt door de eigenaresse en die heeft hun schooltassen in beslag genomen. Dit hoorden we in eerste instantie van één van onze kinderen maar ook de eigenaresse kwam haar beklag bij ons doen. Wij beloofden haar om met de moeder te praten en die bij haar langs te sturen. De moeder was dezelfde dag aan de beurt om af te wassen en kwam zonder haar zoons naar het voedingscentrum. Waar zijn de jongens? Op school, was het antwoord. Nee, daar zijn ze niet meer. Na afloop van school hebben ze mais gestolen. Bright is met haar naar de eigenaresse gegaan en heeft afgesproken dat de moeder met de beide jongens naar de vrouw gaat om de jongens hun excuses te laten maken en hun schooltas terug te vragen. Ook wij hebben nog een gesprek met ze gehad en ze op het hart gedrukt dat stelen niet goed is en niet hoort. Ik hoop dat ze hun lesje hebben geleerd.

Gelukkig is er ook nog goed nieuws. We hebben een donatie van 50 zakken mealie meal (om nshima mee te maken) en 80 liter cooking oil gehad. Dit is zeer welkom. De prijzen stijgen in Zambia flink en deze donatie is dus zeer welkom.

Hartelijke groet,

Gerda

 

 

 

 

 

 

 

 


Schrijf zelf een reactieVoornaam
Achternaam
Emailadres

Reactie:


Veiligheidscode: