Weer aan de slag

Ik kijk terug op een mooi verlof in Nederland. Het was fijn om weer familie, vrienden en kennissen te zien en te spreken. Inmiddels ben ik alweer een paar weken terug en weer aan het werk. Tijdens mijn verlof is alles goed gegaan in het voedingscentrum. Ik had niet anders verwacht maar het is fijn als het ook echt zo is.

We koken nog steeds op houtskool. Dat is niet echt milieuvriendelijk. We hebben de overstap gemaakt naar het koken op gas. Overstappen op koken op elektra zou nog veel milieuvriendelijker zijn maar dat is geen optie want we zitten veel te vaak zonder stroom. We hebben een grote gasbrander gekocht en gasflessen. Dit laatste was nog wel een dingetje want er zijn genoeg gasflessen op voorraad om te ruilen (een lege fles tegen een volle) maar niet om als nieuwe gebruiker te kunnen starten. Gelukkig is dat wel gelukt. Voordat we het kochten nog even langs de brandweer geweest want we wilden graag op de veranda blijven koken. Op deze manier kunnen we ook gelijk de kinderen in de gaten houden. Is dat nu ook mogelijk? Ja, zo lang de gasfles binnen blijft staan. Dat is geen probleem. Bright heeft een verhoging gemetseld waarop de gasbrander kan staan. Het koken gaat veel sneller op gas dan op houtskool.

We zijn ook bezig met het identificeren van nieuwe kinderen. Er zijn elf nieuwe kinderen dat brengt het totaal nu op 61 kinderen. Zoveel hebben we er nog nooit gehad. Hete blijft altijd onvoorspelbaar wat er bij een huisbezoek gebeurd. We gaan op bezoek bij een moeder met zes kinderen. De oudste dochter is volgens de moeder 14 jaar maar oud maar ze heeft al een identiteitsbewijs en daarop is ze 17 jaar oud. Het is lastig te schatten en ik besluit om het even aan te kijken. Op mijn vraag of ze weer terug naar school zou willen is ze duidelijk. Nee, ik wil niet meer terug. Hoe zie je de toekomst dan? Net zo als nu. Klusjes doen om geld te verdienen, trouwen en een kind krijgen. Ik probeer om haar te overtuigen dat ze een betere toekomst krijgt als ze naar school gaat en haar diploma haalt. Ze wil niet. De moeder vindt dit ook prima. Ik heb inmiddels wel geleerd dat ik dan niet verder moet pushen. Het werkt dan toch niet. Misschien gaat ze drie maanden naar school en dan stopt ze. De andere vijf kinderen (die 10 jaar en jonger zijn) komen wel naar het voedingscentrum en gaan in januari naar school.

Ik heb ook vijftig kerstcadeautjes opgehaald bij een school in Mkushi. Zij maken ieder jaar tasjes voor alle kinderen met zeep, tandpasta, tandenborstel, kleding, iets lekkers en speelgoed. De tasjes zijn alweer gespot door de kinderen maar ze moeten nog ruim een week geduld hebben. De nieuwe kinderen worden ook niet vergeten. We maken zelf tasjes voor hen.

De schoolvakantie is deze week begonnen. Dit betekent ook dat de kinderen hun uniform en schoenen in moeten leveren. We kijken dit na en als het nodig is worden er dingen vervangen. Om dit in goede banen te leiden gebruiken we plastic tasjes met de naam er op. Op deze manier hebben we direct overzicht en proberen we te voorkomen dat er discussie ontstaat omdat iemand denkt dat hij of zij niet zijn eigen uniform terug heeft.

De temperatuur is hoog, rond de 35 graden en er wordt verlangd naar regen. Twee weken geleden heeft het geregend en daarna niets meer. Dat is niet goed. Er moet nu snel regen komen want anders heeft het dramatische gevolgen voor de gewassen op het land. Volgens de weersverwachting komt er komend weekend regen. Ik hoop het want als het regent daalt ook de temperatuur.

Hartelijke groet,

Gerda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Reacties


Naam

Datum

Reactie

Monique Martens

19-12-2021 13:29:17

Hallo Gerda, ik wens jou en alle medewerkers en kinderen hele fijne feestdagen en een liefdevol 2022. En ik blaas regen jullie kant op! Hartelijke groet en liefs MoniqueSchrijf zelf een reactieVoornaam
Achternaam
Emailadres

Reactie:


Veiligheidscode: