Negatief of positief

Ik ben gisteren vertrokken naar Lusaka. Vanmorgen heb ik een PCR-test gedaan. Er was gezegd dat ik rond vijf uur een mail zou krijgen met de uitslag. Rond vijf uur geen mail. Dan maar een telefoontje. Mevrouw, het kan wel 19.30 uur worden. De ervaring heeft geleerd dat sommige mensen helemaal geen email krijgen. Kom morgenochtend om 11 uur maar om het certificaat op te halen. Dat moet wel handgeschreven worden dus dat kan wel enige tijd duren. Het blijft nog even spannend wat de  uitslag is. Ik heb er alle vertrouwen in dat de test negatief is en ik dus morgenavond naar Nederland kan vertrekken.

Het huis voor Wista en Ruben is klaar. Ze zijn er zo blij mee. Wista had zelf al spul gekocht om de vloer mee rood te maken. Niet mijn favoriet maar het is wel gebruikelijk hier. Er ligt inmiddels ook een mooie mat voor de deur. Ze heeft het mooiste huis van de hele buurt, zegt ze en ze had nooit verwacht ooit in zo’n mooi huis te wonen. Wista en Ruben zijn heel blij en dankbaar voor het huis. Dat is mooi om te zien. Hulde aan Bright die dit samen met de aannemer heeft gedaan. We hebben een officiële oplevering gedaan en zelfs een lintje doorgeknipt. We hebben het gevierd met cola en koekjes. Dat is voor Zambiaanse begrippen een ware traktatie. De mensen hebben zelf geen geld om cola of koekjes te kopen.  

De tweede familie heeft moeite om de gemaakte afspraken rondom de bouw van hun huis na te komen. Daardoor kunnen we hun huis niet in één keer afbouwen. We hebben afgesproken dat iedere keer als zij iets betalen wij een volgende stap in het bouwproces zetten. Dat is jammer maar het is niet anders. Afspraken maken én nakomen is in deze omgeving nou eenmaal anders dan in Nederland.

Vorige maand waren er verkiezingen en deze zijn overtuigend gewonnen door de oppositiekandidaat, Hakainde Hichilema. De opkomst was veel hoger dan verwacht. Er waren gelukkig weinig incidenten. Deze verandering geeft de mensen hoop. De nieuwe president heeft gezegd dat hij een einde wil maken aan de corruptie. Ik hoop dat hij zijn beloften waar kan maken en dat de situatie in Zambia verbetert.

De coronasituatie is sterk verbeterd. Het aantal besmettingen schommelt tussen de 1 en 2%. De zomer is aangebroken en dat betekent hoge temperaturen en daar houdt het virus niet van. Wel wordt er rekening gehouden met een vierde golf aan het einde van het jaar. De kinderen zijn weer naar school en de restaurants zijn weer open.

Begin deze maand werd er ruim 3.200 kg mais geleverd. Het zat in zakken met gaten er in. Dat is niet handig. We hebben nieuwe zakken gekocht en Bright heeft met een paar vrienden de mais in de nieuwe zakken gedaan. Nu hebben we weer genoeg voorraad om een jaar lang nshima te kunnen koken.  

Ik kijk er naar uit om naar Nederland te komen en wie weet komen we elkaar ergens tegen in de komende zes weken.

Hartelijke groet,

Gerda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Reacties


Naam

Datum

Reactie

Monique Martens

29-09-2021 20:55:10

Goede reis Gerda en geniet van je verblijf in Nederland. Hartelijke groet Monique
Naam

Datum

Reactie

Greet Lodder

28-09-2021 22:14:43

Als je dit leest, heb je vast al de uitslag van je test!
Fijn om je straks te zien en te horen in het eggie! Welkom!
Trouwens, ik kreeg deze maal 3 keer je nieuwsbrief...
Tot ziens en goede reis.
Greet
Naam

Datum

Reactie

Dinie Baan-Vinke

28-09-2021 19:42:44

Gerda, een goede reis gewenst en een hele mooie tijd in Nederland!Schrijf zelf een reactieVoornaam
Achternaam
Emailadres

Reactie:


Veiligheidscode: