Huizen bouwen

Tijdens de regentijd zijn bij twee families hun huizen (deels) ingestort. Door een gift uit Nederland kunnen we deze families helpen met een nieuwe tweekamer woning. De families moeten wel een deel zelf betalen maar dat gaat op afbetaling. Vorige week is de aannemer samen met Bright gestart en ze gaan snel. De verwachting is dat half volgende week het eerste huis klaar is en dan gaan ze gelijk verder met het volgende huis. De moeders van beide families zijn helemaal blij en volgen alles op de voet en werken mee. Ze halen met de kruiwagen water bij het voedingscentrum zodat er cement gemaakt kan worden. Er wordt genoeg cement gebruikt zodat het huis stevig is en bestand tegen heftige regenval. Zowel de binnen- als de buitenkant wordt gepleisterd en geverfd en er wordt glas in de ramen geplaatst. Dit gebeurt vaak niet in Zambia. De mensen zijn al blij als ze genoeg geld hebben om een huis te bouwen en er een dak op te plaatsen. Pleisteren, verven en glas in de ramen is dan een luxe en daar is geen geld voor. De plek voor de ramen wordt vaak dichtgemetseld. Wij gaan het anders doen en zorgen ervoor dat het twee mooie huizen worden.

Vandaag (12 augustus) zijn er verkiezingen in Zambia. Er wordt o.a. een president gekozen. Het wordt heel spannend wie zal winnen. Is het de zittende president of wordt zijn opponent gekozen? Volgens de peilingen liggen ze dichtbij elkaar en is het geen gelopen race. Er is 50% +1 stem nodig om president te worden. Als geen van de kandidaten dat haalt, komt er een nieuwe verkiezing. De uitslag wordt zaterdag of zondag verwacht. Het verleden heeft geleerd dat de uitslag meestal voor oproer zorgt in de grote steden. Ik hoop dat het mee zal vallen. Voor oproer in Mkushi ben ik niet zo bang, ik zie dat niet zo snel gebeuren.

In de tuin bij mijn huis staan een paar bomen met vruchten waaronder ook een boom met citroenen. Sinds vorig jaar geeft de boom vrucht. De eerste oogst van dit jaar was ongeveer honderd citroenen en een paar weken later nog een keer meer dan vijftig citroenen. Wat doe je met al die citroenen? Ik heb bijna alles weggeven en van de paar die ik zelf heb gehouden heb ik citroenijs gemaakt. Heerlijk!!

Van de auto blijft de achterklep niet meer openstaan. Heel vervelend als je iets achterin moet leggen of er uit halen. De gasdrukveren zijn versleten en in Zambia niet te krijgen. Dat is jammer. Dan maar een praktische oplossing en dat is een zwabber!! Meestal werkt het. De onderdelen zijn wel te krijgen in Zuid-Afrika maar daar hangt dan een stevig prijskaartje aan. Het handigst en goedkoopst is dan om ze te kopen als ik weer in Nederland ben.

Goed nieuws is dat ik niet lang meer hoef te wachten om naar Nederland te gaan. Het is de bedoeling dat ik op 30 september weer voet op Nederlandse bodem zet. Ik zal zes weken in Nederland blijven. Ik kijk er naar uit.

Hartelijke groet,

Gerda

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Reacties


Naam

Datum

Reactie

Wim Daalen

13-08-2021 12:07:53

Dag Gerda,

Ik bewonder steeds weer je doorzettingsvermogen, creativiteit en relativeringsvermogen. Ik hoop dat de "juiste" man de meeste stemmen krijgt bij de verkiezing. Fijn om weer 1,5 maand in NL te zijn. We blijven je volgen. Hartelijke groet, Ria & Wim
Naam

Datum

Reactie

Greet Lodder

12-08-2021 19:52:26

Wat een fijn nieuws allemaal...de zwabber is goedkoper dan de nodige gasveren...bof jij ff!!
Als je in Nederland bent, hoop ik je ook een keer in mijn nieuw onderkomen te zien. Ik woon nu in een flat.groetjes GreetSchrijf zelf een reactieVoornaam
Achternaam
Emailadres

Reactie:


Veiligheidscode: