Ziekenhuisbezoek

Kings was ziek en zijn moeder kwam om af te wassen. Hoe gaat het met Kings? Hij voelt zich al veel beter. Hij had malaria en de medicijnen hebben goed geholpen. O, dat is fijn. Komt hij maandag weer naar het voedingscentrum? Dat weet ik nog niet want hij kan zijn broek niet aan. Hij heeft een bult op zijn bovenbeen. Hoe lang zit die bult er al? En ben je met hem naar de kliniek geweest? De bult zit er drie dagen en toen ik met hem in de kliniek was voor malaria heeft de verpleegkundige er niet echt naar gekeken. Dit is een heel raar verhaal. We krijgen niet goed duidelijk wat er nu aan de hand is. We besluiten om Kings op te halen en met hem en zijn moeder naar het ziekenhuis te gaan. Omdat parkeren voor de deur niet gaat, heeft Bright Kings naar de auto gedragen. Ik heb even naar de bult gekeken en ik schrok. Dit was met recht een bult, groter dan een tafeltennisballetje. Bij het ziekenhuis schoot Bright een verpleegkundige aan en we werden gelijk geholpen. De verpleegkundige had het heel snel gezien. Het moest opengemaakt worden en de moeder kreeg een standje. Ze had veel eerder met Kings naar het ziekenhuis moeten gaan. Die bult zat er namelijk al anderhalve week en geen drie dagen zoals ze ons verteld had. Na dit ziekenhuisbezoekje knapte Kings heel snel op.

Ook ik heb een bezoekje aan het ziekenhuis gebracht om me te laten testen op corona. Ik hoestte veel en had wat verhoging. Bij aankomst in het ziekenhuis werd er door de man aan de balie even met de wenkbrauwen gefronst dat ik een coronatest wilde. Ik moet dit even navragen bij het laboratorium. De man kwam al snel terug en zei: Loop maar mee. Ik mocht plaatsnemen in een volle wachtkamer. De mensen wachten daar op de uitslag van allerlei labonderzoeken. Ik voelde mij niet helemaal op mijn gemak in zo’n volle wachtkamer. Ik zat op het hoekje van een bank met mijn rug naar de mensen toe en in de hoop dat ik niemand zou besmetten als ik positief zou zijn. Al snel kwam de laborante de test doen en ik moest twintig minuten wachten op de uitslag. Toen kwam er een andere laborant met een kladblaadje waarop stond dat ik negatief getest was. Een opluchting. Ik had gewoon een fikse verkoudheid.

Terwijl in Nederland zo langzamerhand het normale leven weer van start gaat, is in Zambia het tegenovergestelde het geval. Het aantal besmettingen stijgt dramatisch en zo ook het aantal sterfgevallen. Een maand geleden was het aantal besmettingen 94.751 en 1.276 doden. Dit is gemeten vanaf het begin van de pandemie. Nu zijn er 149.661 besmettingen en 2.091 doden. Een gigantische stijging in één maand tijd. De ziekenhuizen liggen vol. Er dreigt een tekort aan zuurstof. De overheid heeft de scholen, restaurants en bars gesloten voor drie weken. Het voedingscentrum is wel open. We proberen zo vroeg mogelijk (rond 10 uur) het eten klaar te hebben zodat de kinderen direct hun maaltijd kunnen krijgen als ze aankomen en na het eten direct naar huis. We willen voorkomen dat ze te lang moeten wachten en daardoor te dicht bij elkaar zitten om te spelen. Het werkt want de meeste kinderen komen tussen 10 uur en half elf. Het is koud weer dus een warme maaltijd gaat er wel in zeker omdat de kids niet ontbijten. Ik verwacht dat de schoolsluiting langer gaat duren dan drie weken want het aantal besmettingen daalt nog niet. Ik kijk uit naar mijn tweede vaccinatie eind volgende week.

De oogsttijd is achter de rug en we hebben weer een flinke voorraad bonen en pinda’s in geslagen. Het beste is om dit direct na de oogsttijd voor een heel jaar te kopen want dan is de prijs het laagst. We hebben 350 kg bonen en 90 kg pinda’s gekocht. Omdat er geen weegschaal is wordt alles afgemeten met een emmertje. We hebben ook nog 2.400 kg mais besteld. Gelukkig wordt dit geleverd en heeft de verkoper een weegschaal. Dat gaat iets makkelijker. We kunnen er weer tegen voor een jaar.

Hartelijke groet,

Gerda

 

 

 

 


Reacties


Naam

Datum

Reactie

E.P. Stolk

01-07-2021 11:10:10

Veel sterkte in de corona tijd.
Ik hoop dat er ook snel vaccinaties
beschikbaar komen voor dit land.
Het voelt niet eerlijk dat wij alles geregeld krijgen.
Gerda succes en Gods zegen in deze moeilijke tijd. H gr Elly
Naam

Datum

Reactie

Sytze Nauta

30-06-2021 11:11:36

Spannend hoor, en verontrustend, hoe corona bij jullie om zich heen grijpt. Stay safe and sound, Gerda. Blijft mooi werk!
Naam

Datum

Reactie

jeroen van Dijk

29-06-2021 22:56:43

Wat een mooi inkijkje weer in je bezigheden. En zeker schrijnend dat het coronavirus nu zo toeslaat. Bedankt en sterkte.
Naam

Datum

Reactie

Allette Nauta

29-06-2021 19:39:37

Wat vervelend zeg, dat de Corona-cijfers zo oplopen! We bidden voor een kentering in deze nare situatie!
Fijn trouwens dat je er voor Kings en al die andere kids bent!! Topper!
Sterkte met alles! Liefs uit Apeldoorn
Naam

Datum

Reactie

Greet Lodder

29-06-2021 19:33:31

Fijn voor Kings dat jullie het niet vertrouwde. En fijn voor je dat de test negatief was!
groetjes Greet
Naam

Datum

Reactie

Annette van Maanen

29-06-2021 18:36:38

Wat een spannende tijden. Als ik he bericht lees voelt het oneerlijk, hier zoveel mensen gevaccineerd, bij jullie nog maar zo weinig en zoveel besmettingen...Sterkte, ik hoop dat je gezond blijft! Hartelijke groeten. Annette ( world servant 2019)Schrijf zelf een reactieVoornaam
Achternaam
Emailadres

Reactie:


Veiligheidscode: