Trots

De kinderen zijn begin februari weer naar school gegaan. De schooltijden wisselen iedere dag. Een groot aantal kinderen gaat iedere dag naar school voor 1 tot 2 uur. De andere kinderen om de dag voor 3 uur. De klassen zijn gesplitst om zo minder kinderen in één klas te hebben en besmetting met het coronavirus te voorkomen. Het is voor ons wat lastig om in de gaten te houden of iedereen naar school gaat maar we doen ons best. De kinderen gaan weer naar school en dat is het belangrijkste.

In december hebben vier kinderen examen gedaan voor de overgang van het basisonderwijs naar het middelbaar onderwijs. Drie kinderen zijn geslaagd en één mag het nog een keertje over doen. Twee van de geslaagden hadden hele goede resultaten en zijn geselecteerd om naar een andere school te gaan. Voor hen iets verder lopen maar de kwaliteit van onderwijs is op deze school wel beter. Ze begonnen helemaal te stralen toen ik vertelde dat ze naar Chibefwe school mochten. We hebben voor alle drie nieuwe uniformen gekocht en maandag gaan ze starten in grade 8. Ik ben trots op hen.

Ruben zit in grade 9 en dat is op Kawamaschool de hoogste klas. Uit de hoogste klas wordt altijd een aantal prefects gekozen door de leraren. Een prefect begeleidt jongere leerlingen en houdt toezicht. Ruben is gekozen tot prefect. Ik was niet verbaasd. Hij is een behulpzame en verantwoordelijke jongeman. Een prefect moet een andere kleur stropdas. Een rode in plaats van een blauwe. Met veel plezier en trots hebben we een rode stropdas gekocht.  

We hebben een nieuwe groepsfoto gemaakt rekening houdend met de coronamaatregelen. Het was vreemd want normaal gesproken staan ze altijd heel dicht tegen elkaar op een foto en nu was dat niet toegestaan. Kinderen uit één gezin hoefde geen afstand te houden en zo paste ze allemaal op één foto.

We zitten volop in de regentijd en gemiddeld is er al ruim 20 procent meer regen gevallen dan in het vorige seizoen op deze datum. Dat gaat de goede kant op. Helaas zijn er ook negatieve gevolgen aan zoveel regen. Van twee families die wij helpen is een deel van het huis ingestort. Dit komt doordat de huizen van ongebakken stenen zijn gebouwd en er weinig tot geen cement is gebruikt bij het metselen. De stenen zuigen zich vol water en het voegwerk wordt tot modder en dan stort het in. Eén familie woont nu in een huurhuis en de andere familie heeft er voor gekozen om in het deel dat er nog staat voorlopig te blijven wonen.

In sommige delen van Zambia zijn door hevige regenval overstromingen geweest en mensen hebben hun huis en/of hun oogst verloren zien gaan. Dit betekent dakloos en geen inkomsten en hierdoor ook geen eten. Een tragische situatie waar de overheid maar weinig hulp kan bieden door geldgebrek.

 Hartelijke groet,

Gerda

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Reacties


Naam

Datum

Reactie

Nellie Vlietstra

26-02-2021 20:32:37

Wat een mooi resultaat voor die leerlingen! Misschien een goed voorbeeld voor de anderen.
Gelukkig nu meer regen dan verleden jaar.
Tja.... Corona... helaas niet elke dag naar school.
Succes maar weer!
Naam

Datum

Reactie

Greet Lodder

26-02-2021 19:23:17

Hartstikke goed, die geslaagde kinderen! dat geeft voldoening én een oppepper om moeilijke zaken te overwinnen.
Groetjes GreetSchrijf zelf een reactieVoornaam
Achternaam
Emailadres

Reactie:


Veiligheidscode: