Wie van de 3

De afgelopen twee maanden zijn er 14 nieuwe kinderen bijgekomen. Er was ruimte omdat diverse kinderen niet meer kwamen. De nieuwe kinderen komen uit 8 verschillende gezinnen. Ze wonen bij hun moeder of oma. Sommige kinderen zijn al naar school geweest maar moesten van school af omdat er geen geld meer was voor boeken, pennen, uniform of schoenen. De meest voorkomende reden hiervoor is dat de vader en/of moeder is overleden en dan is er geen inkomen meer. De gezinnen zijn dan al blij als er geld is voor één maaltijd per dag. Onder deze 14 kinderen zijn ook drie meisjes van 9 en 10 jaar. De meisjes wonen allemaal bij hun eigen moeder of oma en hebben geen broers of zussen. De meisjes lijken nogal veel op elkaar en zijn ook allemaal op hetzelfde moment gekomen. Dit geeft soms verwarring want we kunnen de meisjes niet goed uit elkaar houden. Ik weet nog steeds niet goed wie wie is en ik merk dat de anderen daar ook last van hebben. We houden iedere dag bij wie er allemaal zijn en ik hoop altijd maar dat ze er alle drie zijn want dat is het makkelijkst afvinken en hoef ik niets te vragen.

De eerste gesprekken met de moeders of oma leveren soms onverwachte dingen op. Nu was er een moeder die niet wist wanneer haar kind was geboren. Het gebeurt weleens dat de dag en maand niet bekend is maar meestal wel het jaartal. Nu was ook dit niet bekend. Op de vraag hoe oud de moeder was, kwam steeds het antwoord: 65. Bent u geboren in 1965 of is dat uw leeftijd? 65, was het antwoord. Wij schatten het meisje ongeveer op 9 jaar en als de moeder 65 jaar oud is dan was ze 56 jaar toen het meisje werd geboren. De kans dat dat niet klopt is groot. Nog maar eens op een andere manier geprobeerd. Heeft u een identiteitskaart? Ja, die ligt thuis. We hebben deze situatie even geparkeerd tot we bij haar thuis waren en de identiteitskaart zagen. Volgens de kaart was ze geboren in 1967. Ze kon dus wel de moeder zijn van het meisje maar ze wist nog steeds niet wanneer ze geboren was. Een buurvrouw vertelde dat het meisje in 2011 was geboren. De dag en maand wist ze niet maar dit bevestigde wel ons beeld dat het meisje 9 jaar oud is.

Door de coronamaatregelen vraagt het handen wassen voor het eten tegenwoordig meer aandacht. Er is een extra handeling want we hebben nu vloeibare zeep in plaats van de zeeppoeder die altijd in de emmer zat.  De kraantjes van de emmers moeten tussentijds dicht worden gedraaid want door het afstand houden, wassen de kinderen niet meer achter elkaar hun handen. De kinderen van dezelfde families moeten bij elkaar zitten en om de ruimte het beste te benutten moeten eerst de families met de meeste kinderen naar binnen. Het is dus meer werk dan voorheen en we hebben de oudste kinderen gevraagd om ons daarbij te helpen. Ze vinden het leuk om te doen en pakken het ook op. De vloer wordt keurig droog gemaakt en de emmers worden gevuld voor het wassen van de handen na het eten. Tegelijkertijd een moment om ze verantwoordelijkheid te leren.

Ook in Zambia is het coronavirus nog steeds aanwezig maar in een veel mindere omvang dan in Nederland. Het totaal aantal besmettingen vanaf maart is ruim 17.000. Er zijn ruim 350 mensen overleden. We zagen een piek in het aantal besmettingen in juli en augustus. Dat zijn de koude maanden hier. Nu zijn er minder dan 100 besmettingen per dag, soms minder dan 20 besmettingen. Er worden per dag tussen de drie- en zesduizend mensen getest. Doordat het aantal besmettingen niet zo hoog is, wordt er niet meer zo frequent een mondkapje gedragen. Vaak ben ik in een winkel nog de enige die wel een mondkapje draag. Toch maar volhouden ondanks de hoge temperaturen (boven de 35 graden).

Hartelijke groet,

Gerda


Reacties


Naam

Datum

Reactie

Riek Uljee

21-11-2020 15:53:07

wil de 'echte' opstaan?? Staan ze alle 3 op??? Weet je nog niets. Wat een geregel allemaal met de Corona, maar houd moed, eens moet het toch lukken?? Sterkte gewenst
Naam

Datum

Reactie

Nellie Vlietstra

20-11-2020 18:54:55

Beste Gerda,

Toch leuk hoor, 3 meisjes bijna hetzelfde. Ze dragen natuurlijk ook een school uniform, dus andere kleding helpt ook niet.
Flink oefenen maar!
Gelukkig weinig besmettingen bij jullie. Houden zo!
Succes maar weer met alles.

Hartelijke groeten van Johan en Nellie.
Naam

Datum

Reactie

Jeroen van Dijk

20-11-2020 18:07:38

Ben benieuwd of het je gaat lukken de meisjes uit elkaar kan houden:) En alleen al voor een klein verjaardagsfeestje is een geboortedag ook wel handig ja. Succes:)
Naam

Datum

Reactie

G lodder

20-11-2020 17:54:40

weer een gezellige brief!
succes met je "drieling"....
groetjes GreetSchrijf zelf een reactieVoornaam
Achternaam
Emailadres

Reactie:


Veiligheidscode: