De kinderen gaan weer naar school

Sinds twee weken zijn de scholen weer open. Dit had ik niet verwacht maar ik ben er blij om. Het is goed voor de kinderen om weer naar school te gaan en weer meer regelmaat te hebben. De school heeft de klassen in tweeën gesplitst zodat ze met minder kinderen in een lokaal zitten. De kinderen gaan om de andere dag naar school. Het tijdstip waarop de kinderen naar school gaan varieert iedere week. Niet ideaal maar het belangrijkste is dat ze weer naar school gaan en iets leren.

We hebben 20 kg rijst gekregen van iemand. We geven de kinderen geen rijst omdat dat te duur is. Voor het bedrag van één maaltijd met rijst kan ik ze vier maaltijden met nshima geven. Voordat we de rijst op het menu konden zetten moesten we eerst lepels kopen. We hebben geen bestek omdat nshima met de handen wordt gegeten. De prijs voor de lepels viel reuze mee, 60 lepels voor € 4,50. Het was een beetje uitvogelen hoeveel kg rijst we nodig hebben maar dat is gelukt. Eén maaltijd voor alle kinderen is 7 kg rijst. De kinderen waren verrast en terwijl ze zaten te eten hoorde ik een geluid wat ik niet direct herkende. Het waren de lepels die over de plastic borden schraapte en als dat er ruim vijftig tegelijk zijn dan lijkt het net een muziekje.

Ik heb een uitdaging bij mij thuis. Voor het water heb ik samen met mijn buren een 5000 liter tank. Twee keer per dag krijgen we water van het waterbedrijf. Door middel van een pomp (die de druk verhoogd) wordt het water in de tank gepompt. De laatste tijd hebben we al gemerkt dat het aantal uren dat we water krijgen is verminderd. Het lukt ons niet meer om de tank vol te krijgen. We zijn al blij als we niet zonder water zitten. Het waterbedrijf heeft niet voldoende water in voorraad en is dus zuinig met wat ze iedere dag doorlaten. Afgelopen dinsdagmorgen kwam er helemaal geen water en in de loop van de dag was de tank leeg. Navraag bij het waterbedrijf leerde ons dat er iets gerepareerd moest worden en dat we een aantal dagen geen water zouden krijgen. Dat is niet prettig. Gelukkig heeft het voedingscentrum een waterput en die geeft (vooralsnog) genoeg water. We hebben emmers met water bij het voedingscentrum gehaald. Ideaal is het niet. Een verfrissende douche bij een temperatuur van meer dan 35 graden is toch wel lekker maar zit er niet in. Het blijft bij een beetje water over je heen gieten. Beter iets dan niets.

Ik had gepland om rond deze tijd naar Nederland te komen voor mijn verlof. Ik heb dit uitgesteld in verband met het coronavirus. Ik moet zowel bij aankomst in Nederland als bij terugkomst in Zambia in quarantaine. Dan blijft er effectief van het verlof maar weinig over. Jammer maar ik hoop dat het volgend jaar wel mogelijk is.

Terwijl ik dit weblog zit te schrijven valt de eerste regen. Gisteren vielen er een paar druppeltjes maar nu is het een klein buitje. Sinds eind maart hebben we geen druppel regen meer gezien dus het is meer dan welkom.

Hartelijke groet vanuit een warm Mkushi,

Gerda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Reacties


Naam

Datum

Reactie

Nellie Vlietstra

09-10-2020 21:44:39

Laat ik nou denken dat de kinderen vaak rijst eten,niet dus... en dan voor het eerst met een lepel eten, leuk om te horen.
Helaas voor je verlof, het is heel jammer, volgend jaar misschien extra verlof?
Hoop dat het bij jullie nu gaat regenen, evenveel als hier. Dan is je watertank weer snel vol.
Succes maar weer.
Hartelijke groeten van Nellie en Johan.
Naam

Datum

Reactie

G lodder

08-10-2020 19:13:34

geen water uit de tank, maar gelukkig een klein beetje uit de lucht!
Zal ik een herfstbui sturen? groetjes Greet
Naam

Datum

Reactie

Herma Boerman

08-10-2020 15:38:11

Wat mooi om weer mee te lezen! Hopelijk krijgen jullie snel weer voldoende water!

Heel veel succes en alle goeds toegewenst!

Hartelijke groet,

Herma BoermanSchrijf zelf een reactieVoornaam
Achternaam
Emailadres

Reactie:


Veiligheidscode: