Goed nieuws

Het voedingscentrum is weer open sinds vorige week donderdag. We hebben toestemming van de overheid. Er zijn wel een aantal regels: iedereen ouder dan 6 jaar moet een masker dragen, handen wassen en er moet minimaal 1 meter afstand zijn tussen de kinderen die niet uit één gezin komen. Het was even zoeken naar een goed ritme maar dat hebben we nu wel gevonden. Bij aankomst moeten de kinderen hun handen wassen en krijgen een mondmasker. Als het tijd is om te eten worden weer de handen gewassen. De kinderen zitten per familie bij elkaar en dan is er een meter ruimte tussen de volgende familie. Het masker moeten ze ophouden totdat ze gaan eten. Na het eten direct het masker weer op (dat vergeten ze vaak), handen wassen en als ze weggaan het masker in de teil gooien zodat we de maskers kunnen wassen. Wij wassen de masker zelf want als we ze mee naar huis geven worden ze niet iedere keer gewassen of ze raken kwijt. Zowel wij als de kinderen waren blij dat het voedingscentrum weer open is. De kinderen vinden het maar niets dat ze niet naar school kunnen. Ze vinden het maar saai.

De tijd dat het voedingscentrum dicht was is gebruikt om grote schoonmaak te houden. De twee voorraadkamers zijn helemaal leeggehaald en goed schoongemaakt. De balken waar het dak op rust hebben een sopje gekregen.

Er zijn ruim 1600 besmettingen in Zambia en er zijn 30 mensen overleden aan covid-19. Veel Zambianen denken nog steeds dat Covid-19 niet bestaat. We moeten nog steeds een masker dragen als we buiten zijn maar dat wordt steeds minder gedaan. In sommige winkels is het verplicht en als je geen masker draagt dan mag je er niet in.

Afgelopen vrijdag liep er iemand met een magafoon rond het voedingscentrum en zei iets in het Bemba. Ik kan dat niet verstaan maar het lijkt wel of ik mijn naam hoor. Bright staat naast me en begint te grinniken. Wat zegt hij? Hij doet een oproep om  kinderen beneden de vijf jaar te laten inenten tegen polio. Zegt hij mijn naam? Ja, hij vertelt de mensen om te verzamelen bij het voedingscentrum van Gerda. Dat is raar, wij weten van niets. Ik ben op onderzoek uitgegaan en een paar meter naast het voedingscentrum (uit ons zicht) staan bij een huis twee werknemers van de kliniek met een fiets en een koelbox. De vaccinaties staan op een tafel die anders gebruikt wordt om tomaten, uien e.d. te verkopen. Rondom de medewerkers en zelfs onder de tafel staan en zitten al veel kinderen die ouder zijn dan vijf jaar. Ze willen het spektakel niet missen. Er komen enkele moeders aanlopen die hun kinderen willen laten inenten. Sommige kinderen beginnen al te huilen voordat er ook maar iets gebeurd. Zo ook een jong ventje. Hij wordt in de houdgreep genomen en de broek gaat naar beneden en de spuit in het bovenbeen. Er komt een lachsalvo want wat blijkt het jongetje droeg geen onderbroek (heel normaal) dus er was iets te zien. Eén van de mensen van de kliniek legt uit dat er deze week gefocust wordt op het inenten tegen polio. De target is om 3000 vaccinaties te doen en op vrijdagmorgen waren er al 2500 kinderen ingeënt. Er wordt niets geregistreerd. De mensen zijn vaak de kaart van de under five clinic (consultatiebureau) kwijt en het is belangrijker dat de kinderen ingeënt zijn dan de administratie.

Hartelijke groet,

Gerda

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Reacties


Naam

Datum

Reactie

monique martens

03-07-2020 09:12:38

Wat fijn dat de kinderen weer in het voedingscentrum terecht kunnen! En worden ingeënt. Hartelijke groet!
Naam

Datum

Reactie

Allette Nauta

01-07-2020 19:18:08

Mooi om te horen dat het Voedingscentrum weer open is. Toch weer wat vooruitgang, al is het nog behelpen natuurlijk! Hopen en bidden dat t gauw klaar is Covid.. 🙏. Zet m op daar!! 🥰 Allette
Naam

Datum

Reactie

Nelllie Vlietstra

01-07-2020 18:54:49

Beste Gerda,

Fijn dat jullie weer open zijn en je werk weer kunt doen. Maar een gedoe hè met die mondkapjes en de meter afstand.
En alles weer lekker schoon......

Hartelijke groeten , Nellie en Johan
Naam

Datum

Reactie

Nelllie Vlietstra

01-07-2020 18:53:41

Beste Gerda,

Fijn dat jullie weer open zijn en je werk weer kunt doen. Maar een gedoe hè met die mondkapjes en de meter afstand.
En alles weer lekker schoon......

Hartelijke groeten , Nellie en Johan
Naam

Datum

Reactie

greet lodder

01-07-2020 17:35:17

Heerlijk, om weer open te kunnen zijn. En inenten is ook van levensbelang, ook zonder inentingsboekje..
Groetjes GreetSchrijf zelf een reactieVoornaam
Achternaam
Emailadres

Reactie:


Veiligheidscode: