Boem is ho

Ik was op weg naar het voedingscentrum. Ik had net 120 eieren gekocht op de markt en die stonden zoals altijd netjes op de achterbank van de auto. De weg is niet zo breed en er reed een fietser voor mij. De fietser had een breed ding op de bagagedrager en ik moest uitwijken. Er was plaats genoeg dus dat ging gemakkelijk. Ik ben de fietser voorbij en ik hoor opeens boem. Ik dacht: O nee, de eieren zijn van de achterbank gevallen. Op het moment dat ik naar achteren keek, zag ik een blauwe lucht en was mijn achterruit verdwenen. Ik snel de auto uit om te zien wat er nu aan de hand was. Achter de auto waren twee jongens met een motorfiets aan het opkrabbelen. Zij waren tegen de auto aangereden. Gelukkig was niemand gewond. Behalve dat de achterruit in duizenden stukjes was, was ook de achterdeur voorzien van een deuk en had de zijkant een paar krassen opgelopen. Daar sta je dan. Direct veel mensen er omheen en dat moet ik ook in de gaten houden dat de bestuurder er niet vandoor gaat. Gelukkig kwam er een man aan die vertelde dat hij de baas van één van de jongens kende en dat de motor van die baas was. Hij zou hem bellen. De jongen die achterop had gezeten rende weg. Ik heb Bright gebeld en gevraagd om te komen. Het is handiger als Bright erbij is in verband met de taal. Ik weet dat voor de verzekering de politie erbij moet komen. Het is hier niet zo gemakkelijk om de politie te pakken te krijgen. Er is geen algemeen meldnummer. Via, via, had ik eindelijk de politie te pakken en zouden ze langskomen. De eigenaar van de motorfiets en Bright waren inmiddels ook gearriveerd. De eigenaar wilde geen politie erbij maar ik had geen andere keuze. Als ik iets met hem zou regelen en hij komt zijn belofte niet na en ik heb geen politierapport dan draai ik zelf op voor de schade. Op het moment dat de politie arriveerde, ging de jonge bestuurder van de motor er op aanraden van zijn baas vandoor. Ik vermoed dat hij geen rijbewijs heeft. De politie besliste dat we naar het bureau moesten. Hier is een rapport opgemaakt. Het lastige is dat de motor niet verzekerd is. De eigenaar heeft belooft om alles te repareren. Hij kreeg hiervoor van de verzekering tien dagen de tijd. Gedurende deze tijd heb ik geprobeerd om contact te onderhouden maar iedere keer werden er beloftes gedaan die niet nagekomen werden of de telefoon werd niet opgenomen. Zaterdagmiddag gaat opeens de telefoon. De nieuwe ruit is in Mkushi en of ik het op wilde halen. Gelukkig, de eerste stap is gezet. Woensdag is de auto eindelijk gemaakt. De auto is weer voorzien van een normale ruit, de deuk is er uit. Er zit nu nog tape op de achterruit om alles op zijn plaats te houden. Dat gaat er a.s. maandag af en dan worden als het goed is ook de lak bijgewerkt. Dat is het plan maar dat weet je hier maar nooit.

Iedere dag komt er vanuit de overheid een update met betrekking tot het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus. Inmiddels zijn er 109 mensen besmet, drie van hen zijn overleden. Het lijkt er op dat de besmettingen hoofdzakelijk in Lusaka zijn. De overheid doet contactonderzoek als iemand besmet is. Soms gaat een bepaalde wijk in lockdown zodat de overheid van huis tot huis kan testen. We zijn verplicht om een masker te dragen als we buiten zijn. Omdat wegwerpmasker duur zijn en niet altijd te verkrijgen dragen veel mensen (ook ik) een masker van stof. Na gebruik, warm wassen en strijken en het is weer schoon. De overheid heeft gevraagd dat als je een wegwerpmasker gebruikt dit door midden te scheuren als je het weggooit. Er is namelijk een handel ontstaan in tweedehands wegwerpmaskers. Mensen halen ze uit de vuilnisbak, wassen en drogen ze en bieden ze weer te koop aan!!

De overheid heeft gezegd dat de kerken weer open mogen mits ze zich houden aan de sociale afstand en dat er masker worden gedragen. Veel kerken hebben beslist om nog niet open te gaan. Ze vinden het niet veilig. Ook de niet-contact sporten zoals tennis en golf mogen weer worden hervat. De kappers mogen ook weer aan het werk. De scholen blijven nog gesloten en we moeten zoveel mogelijk thuis blijven. De landsgrenzen zijn open en iedereen die het land binnenkomt wordt getest en moet 14 dagen op eigen kosten in quarantaine in een door de overheid aangewezen locatie. Het lijkt er op dat al deze maatregelen wel werken. Ik hoop dat het aantal besmettingen zo laag kan blijven.

Hartelijke groet,

Gerda

 

 

 

 

 

 

 

 


Schrijf zelf een reactieVoornaam
Achternaam
Emailadres

Reactie:


Veiligheidscode: