De eerste keer naar school

Het nieuwe schooljaar is hier gestart en elf van onze kids zijn voor het eerst naar school gegaan. Zes jongens en vijf meisjes stonden trots klaar in hun uniform en met hun schooltasje. De oudste van dit groepje is elf jaar en de jongste is zes jaar. We zijn nu ruim twee weken verder en ze gaan nog steeds vol enthousiasme naar school. Ze zitten met ruim honderd kinderen in één klas.

Afgelopen vrijdag konden de ouders het rapport van hun kind(eren) ophalen op school. De meeste kinderen doen het goed tot redelijk en er waren er drie waarvan de resultaten niet goed waren. Een kind dat in de eerste klas een dikke onvoldoende scoort met lezen en schrijven, laat je, naar mijn idee, niet overgaan naar de volgende klas. Maar de school laat ongeacht de resultaten het kind overgaan naar de volgende klas. Mijn ervaring is dat na een gesprek met het hoofd van de school de kinderen de klas over kunnen doen. Gelukkig ook deze keer. Het vergt dan nog wat overtuigingskracht voordat zowel de moeder en het kind begrijpen waarom het beter is om de klas over te doen maar het is gelukt. We hebben dit al vaker gedaan en we hebben altijd gezien dat de resultaten verbeteren als ze een klas voor de tweede keer doen.

Martha is bijna drie jaar en had haar rechterbovenbeen gebroken. Ze zat bij iemand achterop de fiets en is gevallen. Dat verbaast mij niets want ik hou soms mijn hart vast als ik mensen zie fietsen. Zeker als ze ook nog een kind achterop hebben want fietszitjes zijn er niet. Het kind zit op de bagagedrager en heeft alleen het zadel om zich aan vast te houden. Op een hobbelige weg is het dan niet vreemd dat ze van de fiets vallen. Inmiddels is het gips verwijderd en moet ze weer gaan lopen. Dit had wel even wat voeten in de aarde want ze vond het wel gemakkelijk om iedere keer gedragen te worden.  We hebben haar om te beginnen een paar meter aan de hand laten lopen. De moeder wist niet wat ze zag. We hebben haar verteld dat ze Martha moet stimuleren om te lopen en haar niet altijd te dragen. Gelukkig heeft de moeder dit ter harte genomen en al na een paar dagen zagen we verbetering.

De fiets wordt hier voor van alles gebruikt. Vaak is het een transportmiddel voor allerlei goederen en is er geen plaats meer voor de bestuurder op het zadel en loopt hij er naast. Ook liggen er vaak dieren op de bagagedrager. Deze week kwam ik bij de school en daar stond een man die twee levende geiten op de bagagedrager had gebonden en hij was in onderhandeling met één van de leerkrachten om een geit te verkopen.

Het is regentijd en soms komt de regen met bakken uit de hemel maar soms ook dagen niet. Ik heb een regenmeter in de tuin en zo kan ik een beetje in de gaten houden of het een goed of slecht regenseizoen is. Het is helaas geen goed regenseizoen. We zitten op 75% van wat we vorig jaar om deze tijd hadden en vorig jaar was geen goed regenseizoen. Ik hoop dat er nog meer regen aankomt en dat we minimaal dezelfde hoeveelheid halen als afgelopen seizoen.

Hartelijke groet,

Gerda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Reacties


Naam

Datum

Reactie

Nelie Vlietstra

31-01-2020 22:21:46

Beste Gerda ,

Je bent ook van alle markten thuis!
Wat zitten er veel kinderen in een klas zeg, hier wordt door de leerkrachten gestaakt.......
Wat een leuke foto van al die kinderen, mooi hoor.

Hartelijke groeten,
Johan en NellieSchrijf zelf een reactieVoornaam
Achternaam
Emailadres

Reactie:


Veiligheidscode: