Hier doen we het voor

Ik ben inmiddels alweer een maand terug in Zambia. Ik heb genoten van mijn verlof en de tijd is omgevlogen. Het is ook weer goed om terug te zijn en om te zien dat tijdens mijn afwezigheid alles goed is verlopen.

De kinderen hebben de eerste vakantie week achter de rug en hebben nog vier weken vrij voordat in januari het nieuwe schooljaar begint. Bright en ik hebben alle uniformen nagekeken en weten nu wat er wel of niet vervangen moet worden. De kleermaker is langs geweest om alle maten op te nemen zodat hij een paar weken heeft om alles te maken. Dat is ook wel nodig want alles bij elkaar moet hij 44 kledingstukken maken. In Januari gaan elf kinderen voor het eerst naar school en die moeten allemaal een uniform krijgen. Ook de schoenen mogen niet vergeten worden. We hebben zelf een kleine voorraad schoenen en proberen op die manier de juiste maat te achterhalen. Dan gaan we met onze bestelling naar ons vaste adres en de beste man zorgt dan dat hij alles besteld. Een week later halen we onze bestelling op en laten de kinderen in het voedingscentrum de schoenen passen. Dit is een veel betere manier dan met 40 kinderen naar de markt gaan. Dat is altijd een heel gedoe en geregel ook als we met kleine groepjes gaan.

Sinds half augustus komen Mevis (11 jaar), Peter ( 7 jaar) en Shepherd (2 jaar) naar het voedingscentrum. Toen we het gezin leerden kennen zagen we dat niet zoveel energie heeft. Hij lag vaak te slapen en als hij een keer rechtop zat dan dommelde hij ook in. De stand van zijn ogen was ook niet altijd goed. Dit was iets wat we ook bij de moeder zagen. Toen ik terug kwam van verlof zag ik dat de moeder er beter uitzag. Gelukkig. Shepherd heeft me het meest verrast. Sinds een week is hij zo actief. Hij loopt, hij speelt, hij eet goed en heeft dus genoeg energie en de stand van zijn ogen is goed. Dit is het resultaat van iedere dag een goede en gezonde maaltijd. Mooi om te zien en dit geeft maar weer eens aan dat het hard nodig is dat we deze kinderen helpen.

De regentijd is inmiddels begonnen en de hoeveelheid regen is te vergelijken met vorig jaar. We hopen op nog veel meer regen want dat is nodig om een goede oogst te hebben. Afgelopen jaar was er met name in het zuiden van Zambia weinig regen en is de oogst bij veel mensen mislukt. Met de regentijd komt ook het lekke bandenseizoen weer. Door de regen wordt het vuil meegesleurd en ligt er van alles op de weg. Vorig jaar had ik vanaf november t/m februari iedere maand een keer een lekke band. De eerste lekke band van dit seizoen heb ik al gehad. Ik zag de spijker zitten en snel naar de garage gereden. Zal het bij deze één keer blijven of volgen er nog meer? De regentijd heeft ook zo z’n eigen insecten. Als het ’s avonds hard regent komen er vliegende mieren tevoorschijn. Misschien heten ze wel anders maar ik noem ze zo. Deze mieren komen op het licht af en er cirkelen er dan heel veel om de buitenlampen. De volgende morgen zie je dan op de grond liggen. Veel mieren zijn hun vleugels dan al kwijt. Deze mieren zijn een delicatesse voor de Zambianen. Ze verzamelen de mieren, halen hun vleugels eraf en bakken ze in de olie en eten ze op. Eet smakelijk!

We hebben nog steeds problemen met de stroomvoorziening. We hebben gemiddeld 12 uur per dag geen stroom. Er is geen schema bekend dus we weten niet wanneer we wel of geen stroom hebben. Dat is lastig. Inmiddels ben ik in het bezit van een tweepits gasstel zodat ik wel kan koken en heb ik ook een omvormer en accu zodat ik mijn telefoon en laptop op kan laden en er ’s avonds licht is in de woonkamer. Deze dingen maken het leven wel gemakkelijker.

Hartelijke groet,

Gerda

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Reacties


Naam

Datum

Reactie

Nellie Vlietstra

16-12-2019 18:41:32

Met 40 kinderen naar de markt lijk mij ook geen goed idee, zoals je het nu doet is toch beter.
Jammer van je lekke band, nu maar hopen dat het bij1 band blijft.
Zo zie je wat goede voeding met kinderen doet!
Jullie zijn goed bezig.

Fijne kerstdagen!

Hartelijke groeten, Nellie en JohanSchrijf zelf een reactieVoornaam
Achternaam
Emailadres

Reactie:


Veiligheidscode: