Van alles wat

De economische situatie in Zambia gaat achteruit. Dit komt voor een deel door het gebrek aan regen in het laatste regenseizoen. Vooral in het zuiden van Zambia is er veel te weinig regen gevallen en daardoor is er ook veel te weinig maïs geoogst. Dit is er de oorzaak van dat de prijs van een zak maïs of mealie-meal (gemalen maïs) is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar en de prijs stijgt nog steeds.Voor het voedingscentrum kopen we al onze benodigdheden (zoals maïs, bonen en pinda’s) direct na de oogst. De bonen en pinda’s waren al binnen maar voor de maïs was het even puzzelen. Drie boeren hebben met elkaar 50 zakken maïs gedoneerd zodat we er nog maar 10 hoefden te kopen. En die zijn inmiddels gekocht. Nu hebben we genoeg in voorraad tot en met juni 2020.

Het gebrek aan regen heeft ook nog andere gevolgen en dan met name voor de elektriciteit. Doordat het waterpeil in de stuwmeren te laag is kan er minder elektra worden opgewekt dan nodig is. Dit betekent dat we een aantal uren per dag geen elektra hebben. In juni begon het met vier uur per dag geen elektra en inmiddels is dit opgelopen tot minimaal acht uur per dg. Het is al een aantal keren gebeurd dat we 12 uur geen elektra hadden. Er is een schema waarop staat wie wanneer geen elektra heeft. Het zijn niet alleen de huishoudens die geen stroom hebben maar ook ziekenhuizen, bedrijven, winkels en kantoren. Dit heeft ook gevolgen voor de economie. Een generator laten draaien kost veel meer geld dan elektriciteit. Ik vind het ook niet leuk en acht 0uur is best lang en het zou helpen als het schema wordt gevolgd. Helaas dit is niet altijd het geval. Soms sta je te koken en dan valt onverwachts de stroom uit voor een paar uur. Dat is balen. Er is gecommuniceerd dat er zeker tot het eind van het jaar een aantal uren per dag geen elektra is. Ik denk dat dit in de toekomst veel vaker voor zal komen.

De schoolvakantie van de kinderen is weer voorbij. Tijdens deze vakantie is een vrouwelijk arts van het ziekenhuis op bezoek geweest. Zij heeft de meisjes van 10 jaar en ouder seksuele voorlichting gegeven met als belangrijkste reden het voorkomen van een tienerzwangerschap. Ze had condooms en maandverband bij zich en de meisjes op het hart gedrukt dat ze voorbehoedsmiddelen moeten gebruiken om zowel een zwangerschap als een ziekte te voorkomen. De volgende vakantie zijn de jongens aan de beurt.

Vorige keer heb ik verteld over John die leukemie heeft en in het ziekenhuis ligt. Jammer genoeg kan ik geen actuele update geven over zijn situatie omdat we onze hulp aan dit gezin hebben moet stoppen. De reden hiervoor is dat de moeder in toenemende mate commentaar had op de geboden ondersteuning en uiteindelijk ronduit heeft gezegd de hulp niet te waarderen. Daarmee is de basis voor ondersteuning helaas weggevallen. Dit heeft overigens geen gevolgen voor de medische zorg rondom John. Die is gratis en wordt dus onverminderd voortgezet.

Wij gaan richting het hete seizoen met temperaturen van ruim boven de dertig graden. Ik ga deze periode voor een paar weken ontvluchten want ik kom begin oktober voor vijf weken naar Nederland. Ik verheug me daar nu al op en tel de dagen af.

Hartelijke groet,

Gerda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Reacties


Naam

Datum

Reactie

Nellie Vlietstra

28-09-2019 10:42:51

Wat een toestanden bij jullie, zo vaak geen stroom.
Maar fijn dat je de hitte nu ontwijkt, wij weten nu wat hitte is sinds de zomer.
Alvast een goede vlucht.

Tot ziens ,

Nellie en Johan
Naam

Datum

Reactie

Greet Lodder

25-09-2019 19:20:33

Wat een narigheid allemaal. Hopelijk gaat het meer regenen, ook al is daar met hete seizoen minder kans op.
Straks een goede reis naar Nederland en dan hoop ik je weer een keer te zien.

groetjes GreetSchrijf zelf een reactieVoornaam
Achternaam
Emailadres

Reactie:


Veiligheidscode: