Machteloos

John is een jongen van 7 jaar oud en hij is de middelste van drie kinderen. Al ruim een jaar helpen wij John en zijn twee broers. De laatste maanden is John niet in orde. Hij werd diverse malen voor een paar dagen opgenomen in het ziekenhuis. Zijn moeder zei dat hij bloed verloor. Een beetje warrig verhaal want hij had geen wond en er was ook geen bloed bij zijn urine of ontlasting. Een aantal weken geleden was hij weer opgenomen in het ziekenhuis en toen Bright en ik op bezoek waren kwam ook de dokter langs voor zijn visite. Een goed moment om er achter te komen wat er nu echt aan de hand is. Op dat moment had John malaria en bloedarmoede. De bloedarmoede was de oorzaak dat hij iedere keer opgenomen werd. Ook nu lukte het niet om met een bloedtransfusie het ijzergehalte op peil te krijgen en is John via het ziekenhuis in Kabwe naar het ziekenhuis in Lusaka gebracht. Hier volgde na twee weken de diagnose en die is niet best. John heeft leukemie. Er is een behandelplan met chemokuren opgesteld en voordat ze daar aan konden beginnen moest hij eerst nog een bloedtransfusie. Hier heeft hij een week op moeten wachten want het juiste bloed was niet beschikbaar. Dit komt deels omdat hij een niet vaak voorkomende bloedgroep heeft en omdat er een tekort is aan donoren in Zambia en veel gedoneerd bloed wordt afgekeurd omdat het niet gezond is. Inmiddels is er gestart met de chemokuren en zag het er begin vorige week hoopvol uit. John zou voor twee weken naar huis kunnen. Jammer genoeg is dit niet doorgegaan, zijn situatie is verslechterd. Zijn immuunsysteem is verzwakt en hij is op een kamer alleen gelegd. Ook nu wacht hij al een week op een bloedtransfusie omdat er geen bloed beschikbaar is. John’s situatie ziet er niet goed uit en ik hou rekening met het ergste. Hoe machteloos kun je je voelen als moeder als je ziet dat je zoon zo ziek is. Ik kan me ook zo voorstellen dat het medisch personeel zich ook machteloos voelt. Ze hebben het beste met de patiënt voor ogen maar kunnen niet handelen omdat de juiste medische middelen niet beschikbaar zijn. Frustrerend.

Gelukkig zijn er ook nog leuke dingen. De afgelopen weken hebben we twee keer bezoek gehad van Nederlanders en wel de World Servants groepen. Eén groep heeft op een donderdag het voedingscentrum bezocht en heeft een programma voor de kinderen gedaan met een bijbelverhaal en spelletjes. De andere groep heeft afgelopen zaterdag een kijkje genomen bij het voedingscentrum. Ik heb verteld wat we doen en ik ben ook met de groepen naar de markt geweest. Ook niet onbelangrijk, ik heb weer heerlijk Nederlands gesproken!!

De waterpomp in de omgeving van het voedingscentrum werkt niet. Dat is vervelend voor de mensen want ze moeten nu op een plek verder van huis water halen. De mensen betalen maandelijks ongeveer € 1 om iedere dag water te kunnen halen. Een aantal jaren geleden hebben we de gemeenschap een lening gegeven om de pomp te repareren. Deze lening is ook netjes afbetaald Er is inmiddels een nieuw buurtcomité en die kwamen langs met een vraag. Mevrouw, de waterpomp is kapot en we hebben zelf al een aantal onderdelen gekocht maar we komen 500 kwacha (€ 35) tekort om de pomp te kunnen repareren. Kunnen we dat van u lenen en dat betalen we in twee maanden terug. Ik was aangenaam verrast want dit had ik niet verwacht. Meestal verwachten ze een donatie en zijn ze niet zo open over wanneer ze het geld terug kunnen betalen. Ik heb ze het bedrag geleend en de waterpomp is inmiddels gemaakt.

Hartelijke groet,

Gerda

 

 

 

 

 

 

 

 


Reacties


Naam

Datum

Reactie

Sytze Nauta

17-08-2019 21:04:20

Bidden voor John. Aangrijpend. Heel mooi dat je ons zo op de hoogte houdt.
Naam

Datum

Reactie

greet lodder

16-08-2019 19:06:47

Heftig, zo\'n ziek joch. Ja, dat geeft veel emoties én verdriet. Ik denk aan John, zijn familie en een jullie van het centrum. heel veel sterkte.
fijn, dat de pomp is hersteld en geweldig dat men zelf over lenen sprak.Dat is heel waardevol.

Liefs, GreetSchrijf zelf een reactieVoornaam
Achternaam
Emailadres

Reactie:


Veiligheidscode: