40.000 maaltijden

Sinds de start van het voedingscentrum in Januari 2014 hebben we al meer dan 40.000 maaltijden geserveerd. Het betekent ook dat er al 40.00 keer een kind zonder honger naar bed is gegaan. Het voedingscentrum is en blijft een grote steun voor de families die we helpen. Inmiddels helpen we 55 kinderen die graag naar het voedingscentrum komen voor een maaltijd. Met dit aantal kinderen verwacht ik dat we in het eerste of tweede kwartaal van 2020 de grens van 50.000 maaltijden passeren.

De kinderen gaan alweer ruim een maand naar school na de vakantie. De school heeft de lesuren veranderd. De kinderen krijgen nu of ’s morgen of ’s middags les en minimaal één uur langer. Dit is een goede verbetering. Dit had tot gevolg dat wij hebben moeten puzzelen met onze extra lessen. De meeste kinderen kennen nu het alfabet en nu is het lezen aan de beurt. Omdat Bemba-leesboeken niet te verkrijgen zijn in Mkushi had ik wel een uitdaging. Met even nadenken kwam ik tot een oplossing. We hebben een kinderbijbel in het Bemba en die gebruiken we tijdens de vakanties om de Bijbelverhalen te vertellen. Ik heb diverse verhalen gescand en vijftien boekjes geprint. Deze boekjes gebruiken we nu om te lezen. Lezen uit een boek is iets wat ze op school bijna niet doen want deze leermiddelen zijn niet beschikbaar. We hebben geconstateerd dat veel van de kinderen moeite hebben met lezen.  Een goede zet dus om te gaan lezen. Ook zijn we nog volop bezig met rekenen. Het gaat misschien allemaal niet zo snel maar er is wel vooruitgang en dat is het belangrijkste.

Peter, die sinds maart bij het voedingscentrum werkte, is vertrokken. Hij kwam op de eerste maandag in juni niet opdagen. Ik heb hem opgebeld en hij vertelde dat er iets belangrijks gebeurd was in het weekend. Wat is er dan gebeurd? Eén van de boeren had hem een baan en een opleiding aangeboden en hij was nu in het Farmblock. Hier ben ik niet blij mee, was mijn antwoord. Kom je nog terug? Ja, volgende week maandag ben ik er weer. Na beëindiging van het telefoongesprek wist ik al hoe de vlag erbij hing. Die zien we niet meer terug. Bright was dat met me eens. Gelukkig hebben we snel iemand anders gevonden en nu werkt Eric bij het voedingscentrum. Tijdens het sollicitatiegesprek nog wel even gevraagd of hij van plan was om het langer dan drie maanden vol te houden. Dat wij hij zeker van plan. De handelswijze van Peter is kenmerkend voor de Zambianen. Praten over het eventueel bekorten van je maand opzegtermijn is lastig. Ze gaan graag een mogelijke confrontatie uit de weg en komen dan gewoon niet meer opdagen.

Hartelijke groet,

Gerda

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 


Reacties


Naam

Datum

Reactie

Nellie Vlietstra

27-06-2019 22:04:06

Je hebt het er maar druk mee!
Maar wat loopt het Voedingscentrum goed! En ook nog de kinderen leren lezen.
Mooi werk Gerda.Schrijf zelf een reactieVoornaam
Achternaam
Emailadres

Reactie:


Veiligheidscode: