Brand ...... en dan?

Deze vraag stond centraal tijdens een demonstratie van de brandweer van Mkushi. De brandweer had gevraagd of ze voorlichting mochten geven en de vakantie is daar een goed moment voor. Wat moet je doen als er brand is? Veelal proberen de mensen eerst zelf te blussen en bellen de brandweer pas als het te laat is. Door voorlichting te geven proberen ze dit te veranderen. Bij brand, direct de brandweer bellen en ze komen altijd. De hele voorlichting werd gegeven in het Bemba dus ik heb niet alles meegekregen. Wat ik wel gezien heb is dat er vol aandacht werd geluisterd en dat er veel werd gelachen. Er werden door de kinderen ook veel vragen gesteld. Ja, we hebben altijd benzine en nee, je hoeft niets te betalen. Nee, we komen niet voor een slang. Ja, we komen wel voor een kind in een waterput. Wat als we nu geen beltegoed bellen? Dan laat je telefoon twee keer overgaan en wij bellen dan terug. Hebben jullie altijd beltegoed? Ja, wij hebben altijd beltegoed. Ik hoop dat er inderdaad altijd geld is voor benzine  maar ik weet ook dat de praktijk weleens anders is.

De brandweer had brandblussers bij zich en heeft uitgelegd hoe ze werken. Ook hadden ze een zuurstoffles en -masker bij zich. Op het moment dat de brandweerman de zuurstoffles op zijn rug had en de fles openzette, vloog de helft van de kinderen direct naar de achteren en de andere helft vloog naar buiten van angst. Ze schrokken van het lawaai dat het maakt en sommige kinderen dachten dat er vuur uit kwam. Kinderen die op de voorste rij zaten kozen eieren voor hun geld en zochten verder naar achteren een plekje.

Als klap op de vuurpijl werd er buiten nog een vuurtje gestookt en mochten een paar kinderen dit blussen. Dit was natuurlijk helemaal te gek. Een welbestede vakantiemorgen.

Vakantietijd betekent voor ons altijd een drukke tijd. De kinderen komen vroeg, soms al om zeven uur. Dat is wel een beetje te vroeg. Er wordt dan nog volop schoongemaakt. We hebben nu de regel dat om acht uur het hek opengaat. De kinderen moeten ook hun schooluniform en schoenen inleveren zodat we kunnen kijken of er iets vervangen moet worden. Als dat het geval is dan komt de kleermaker en hij neemt de maten op en een paar dagen later is het klaar. Inmiddels hebben we ook een vast adres voor schoenen dus meestal loopt het vlotjes.

De kinderen krijgen deze vakantie ook een set kleding. In januari hebben we alle dozen met kleding gesorteerd en direct twee stuks kleding in een tasje gedaan met de maat en jongen of meisje erop. Hier plukken we nu de vruchten van want nu kostte het maar drie uurtjes om 48 kinderen een set kleding te laten passen. Dit leidt soms tot grappige situaties. Een jongen (7 jaar) mocht een jas passen maar blijkbaar wist hij niet hoe hij dat moest doen. Hij probeerde de jas over zijn hoofd aan te trekken in plaats van de rits open te doen en op de juiste manier aan te trekken. Als je nog nooit een jas hebt gehad is het niet zo vreemd dat je het aantrekt als een trui. Volgende week kunnen de moeders de tasjes met uniformen en kleding ophalen. De ervaring is dat de volgende dag de meeste kinderen in hun “nieuwe” kleren naar het voedingscentrum komen.

Hartelijke groet,

Gerda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Reacties


Naam

Datum

Reactie

Nellie Vlietstra

01-05-2019 20:27:39

Beste Gerda,

Je hebt het er maar druk mee!
Toch leuk voor de jongens dat er nog een fikkie werd aangestoken.....
Nu lekker schoolvakantie.

Hartelijke groeten,
Nellie en Johan
Naam

Datum

Reactie

Riek

01-05-2019 20:23:52

Wat goed dat ook de kinderen voorlichting van de brandweer krijgen en wederom fantastisch dat zij kleding en dat er uniformen worden uitgedeeld. Jullie doen geweldig werk, chapeau!!!!Schrijf zelf een reactieVoornaam
Achternaam
Emailadres

Reactie:


Veiligheidscode: