Kwajongensstreek

Bright stapte bij mij in de auto om boodschappen te doen. Gerda, we hebben een probleem. O, wat is er aan de hand? Ganizani kwam gistermiddag tijdens de schoolpauze vertellen dat de juffrouw de voetbal had afgepakt. Onze voetbal? Ja. Hoe komt die nu op school? Ganizani vertelde dat ze die meegenomen hadden. Hmm, interessant. Straks als we terug zijn maar eens kijken hoe en of we de waarheid boven tafel kunnen krijgen.

Na terugkomst aan Christopher en Andrew gevraagd wat zij wisten. Ja, een aantal jongens had de bal over het hek geschoten in de bosjes bij de buren en toen ze naar school gingen hebben ze de bal opgehaald. Zijn jullie daar ook bij betrokken? Nee, wij hebben dat niet gedaan. We hebben wel gezien dat ze de bal op school hadden maar wij hebben niets gedaan. Wie dan wel? Er werden snel vijf namen genoemd. Die jongens waren er op dat moment nog niet maar gelukkig kwamen ze al snel. Hup, in het klaslokaal en wat is het verhaal van de voetbal en wie zijn er bij betrokkenen? Al snel werd duidelijk dat ook Christopher en Andrew erbij betrokken waren. Op mijn vraag aan Christopher waarom hij zei dat hij er niets mee te maken had kwam als antwoord: Ik heb tegen de jongens gezegd dat als Gerda er achter zou komen ik dan niet meegedaan heb. Ja, ja, zo zit het leven niet in elkaar. Al pratende kwamen Bright en ik erachter dat er elf jongens bij betrokkenen waren en dat het niet de eerste keer was. Het was al de derde keer en blijkbaar heb ik er de eerste keer zowat met mijn neus bovenop gestaan en het niet gemerkt. Ik vond het wel verdacht dat ze direct na het eten naar school gingen en de weg langs het hekwerk namen. Ik heb nog vrolijk staan te zwaaien en niet gezien dat ze de bal uit de bosjes haalden.

Er werden ook nog paar andere namen genoemd en toen ik die jongens wilden gaan halen werd er door de oudere jongens gezegd dat dat niet eerlijk was. Ja, ze hebben op school met de bal gespeeld maar ze waren niet betrokken bij het meenemen. Ik was wel blij dat ze zo eerlijk waren. Dat pleitte weer voor ze.

Maar ja, wat is een goede straf voor die jongens? Ik had zelf wel een idee maar ik heb het maar aan hen gevraagd. Het antwoord was dat ze het gras konden maaien en onkruid tussen de tegels vandaan halen. Dit had ik zelf ook al in gedachten en dat kwam dus goed uit. Ik heb er nog aan toegevoegd dat ze er zelf voor moesten zorgen dat de bal terug zou komen want ik ga niet naar school om dit te regelen. Ook nog even verteld dat ik wel teleurgesteld was dat ze dit hadden gedaan. Iets meenemen zonder mijn toestemming is eigenlijk stelen. Jullie hebben op het voedingscentrum zoveel mogelijkheden om te spelen die andere kinderen niet hebben en nu doen jullie dit!

Na afloop van het gesprek hebben we ze snel naar de eetzaal gestuurd en toen ze buiten gehoorsafstand waren hebben Bright en ik gelachen. Het had mij moeite gekost om gedurende het gesprek met de jongens mijn lachen in te houden maar het was mij gelukt. Bright niet. Hij hoorde de antwoorden uit de eerste hand en schoot soms in de lach. Ik wist dan dat ik me moest wapenen want als ik in de lach zou schieten zouden de jongens denken dat het wel meeviel.

Maandag was de dag dat het gras gemaaid zou worden en het onkruid weggehaald. Om acht uur ’s morgens regende het flink maar rond negen uur stopte het met regenen en een kwartiertje later waren op twee na alle jongens er. Petje af. Ze gingen zonder te mopperen aan de slag en vonden het nog leuk ook. De kinderen die geen straf hadden vonden blijkbaar het onkruid weghalen zo leuk dat ze mee gingen helpen. De twee spijbelaars hebben op een andere dag nog hun werk moeten doen. Ze hadden gedacht om er onderuit te komen maar zo werkt het niet.

Met al die kids is er nooit een saai moment.

Hartelijke groet,

Gerda

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Reacties


Naam

Datum

Reactie

E.P. Stolk

01-03-2019 21:39:18

Hoi Gerda, Wat een verhaal,bijna of ik er zelf bij sta! Ik snap dat,dat niet mee valt!!Je lachen in houden.Tante Adrie is 90 jaar geworden.Er is een bedrag overgemaakt voor je.Doe er iets leuks mee.Een voetbal of zo! Ha,ha! groeten Elly.Schrijf zelf een reactieVoornaam
Achternaam
Emailadres

Reactie:


Veiligheidscode: