Een ongeluk zit in een klein hoekje

De gezondheidszorg in de Zambiaanse overheidsziekenhuizen en klinieken is gratis. In hoeverre gratis ook echt gratis is kwam ik deze maand achter. Na een regenbui is Zilness uitgegleden op de veranda en op haar pols terechtgekomen. Ze had veel pijn en Bright en ik zijn met haar naar het ziekenhuis gegaan. Bij de eerste hulp werd haar pols onderzocht en gezegd dat er foto’s gemaakt moesten worden. Geen probleem, dan gaan we een kamer verder, zei ik.  Nee, dat gaat niet. Ons röntgenapparaat werkt niet en nu moet u naar Tusekelemo (privékliniek). De kosten zijn 65 kwacha (5 euro) per foto. Bij Tusekelemo bleek dat er niet één maar twee foto’s gemaakt moesten worden. We kregen de foto’s mee en wij terug naar het ziekenhuis. Hier werden we doorverwezen naar de fysiotherapeut in het ziekenhuis. Zij bekeek de foto’s en zag een breuk. Dit betekende gips. Toen kwam het volgende probleem. Ze had geen gipsverband. Dit was wel te verkrijgen bij de “receptie” van het ziekenhuis. Kosten 50 kwacha. Zilness heeft nu gips en binnenkort moet ze terug om te kijken of de breuk geheeld is. De kosten waren in totaal € 14. Een klein bedrag voor Nederlandse begrippen maar hier kan het tot veel problemen leiden. Bright zei: Zilness mag gelukkig zijn dat het op het voedingscentrum gebeurde en jij alles betaald hebt. Hoe had haar oma dit moeten betalen? Voor veel mensen is dit bedrag een kapitaal en hebben ze dit geld niet. Het gevolg is dat er geen röntgenfoto wordt gemaakt en dat de mensen terug gaan naar huis met een gebroken pols en zelf iets doen om de pijn te verlichten met alle gevolgen van dien.

De schoolvakantie hebben we benut om dozen met tweedehands kleding uit te zoeken en op maat te sorteren. Er zijn setjes van gemaakt met een shirt en broek of shirt en rok/jurk. De setjes zijn verpakt in plastic tasjes en tasjes met dezelfde maat weer in een doos gestopt. We hopen dat het zo gemakkelijker is om de kinderen van tijd tot tijd te voorzien van een nieuwe set kleding.

We zitten volop in de regentijd en er valt veel regen. Vanaf begin december tot nu is er bijna iedere dag regen geweest. Dit varieert van een klein buitje tot een hele flinke bui (ruim 45 mm). Er zijn maar tien dagen geweest zonder regen waarvan de laatste drie deze week. Geen reden tot klagen. Hoewel de boeren dat wel doen. De zon schijnt te weinig en nu is het te nat. Het is ook nooit goed. Ik vind het wel lekker omdat het veel bewolkt is en daardoor ook niet zo warm.

Door de regen groeit ook het gras bij het voedingscentrum goed. Op plaatsen waar het moet groeien zoals het voetbalveld groeit het niet maar tussen de stenen tiert het gras welig. Een goed moment om de hulp van de kinderen in te roepen en het gras tussen de stenen vandaan te halen. Hier werd graag gehoor aan gegeven en ze gingen er eens goed voor zitten.

De kinderen zijn inmiddels alweer drie weken naar school. De eerste weken geeft altijd even opstartproblemen, zeker met de nieuwe kinderen. Van deze nieuwe kinderen zijn er acht gestart in de eerste klas en nog vier zijn gestart in andere klassen. De school heeft van elke klas minimaal twee groepen en we proberen altijd om de kinderen bij elkaar in de groep te krijgen. Dat is voor ons gemakkelijker. Dit kan soms tot rare situaties leiden. Bright was met een jongen (Sunday) op school om ervoor te zorgen dat hij bij zijn vriendjes in dezelfde klas terecht zou komen. Een paar dagen later horen we dat een andere jongen (Gaspa) teruggegaan was naar Grade 2. Waarom? Wij naar school om Gaspa te zien en de leraar te spreken. Waarom zit hij in weer in deze klas? Heeft u hem gevraagd om deze klas over te doen? Nee, want ik heb deze klas pas, was het antwoord van de leraar. Gaspa zei dat hij Bright op school had gezien met Sunday en dat een vriendje tegen Gaspa had gezegd dat Bright ook voor Gaspa kwam en dat Gaspa grade 2 over zou moeten doen. Gaspa heeft toen gedacht dan ga ik zelf maar alvast terug naar grade 2. Dit hebben we snel recht gezet. De volgende dag kregen alle kinderen hun rapport en er was geen enkele reden waarom Gaspa niet naar grade 3 zou kunnen. Eigen initiatief is niet altijd handig.

Hartelijke groet,

Gerda

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Reacties


Naam

Datum

Reactie

Riek

12-02-2019 18:52:24

Lat mijn schoonzus enkele dagen terug haar enkel breken, direct naar het ziekenhuis en de rest verloopt probleemloos, daar staan wij niet bij stil maar nu kunnen wij het zelf lezen, het is dus niet zo vanzelfsprekend. Sterke met alles.
Naam

Datum

Reactie

Nellie Vllietstra

01-02-2019 17:19:13

Beste Gerda,

Wat een gedoe zeg met die medische hulp. Wat is het dan bij ons goed geregeld.
Nou, eer de kinderen al het gras tussen de tegels hebben verwijderd, begint het volgende regen seizoen .

Hartelijke groeten, Nellie en Johan
Naam

Datum

Reactie

Nellie Vllietstra

01-02-2019 17:18:22

Beste Gerda,

Wat een gedoe zeg met die medische hulp. Wat is het dan bij ons goed geregeld.
Nou, eer de kinderen al het gras tussen de tegels hebben verwijderd, begint het volgende regen seizoen .

Hartelijke groeten, Nellie en Johan
Naam

Datum

Reactie

greet lodder

31-01-2019 20:19:33

Wat leven wij in een rijk land! Mijn gips/ fysio was vorig jaar geen enkel probleem. goed om te horen en je dat te beseffen.
Ik hoop dat het gras ook op d egoeie plaats gaat groeien!!!
groetjes GreetSchrijf zelf een reactieVoornaam
Achternaam
Emailadres

Reactie:


Veiligheidscode: