Even stil

Na een fijne verlofperiode in Nederland ben ik al weer ruim twee weken in Mkushi. De kinderen waren weer blij om te zien en dat was wederzijds. Zodra ze de auto aan zagen komen ging er een gejuich op. Een leuke en vrolijke terugkomst. Tijdens mijn afwezigheid is alles goed gegaan. Ik had dit ook wel verwacht maar het is toch fijn om het bevestigd te zien.

Ik kijk altijd even de presentielijst na om te zien of alle kinderen regelmatig geweest zijn voor hun maaltijd. Het viel mij op dat Innocent de ene dag wel kwam en dan een paar dagen weer niet en dan weer wel. Innocent woont bij zijn oma en een gehandicapte oom. Deze oom kan zich alleen voort bewegen met krukken en kan niet werken. Bij navraag vertelde hij dat hij klusjes moest doen voor zijn oma. Dit vroeg wel om meer uitleg. De volgende dag kwam oma langs om af te wassen. Ze zag er niet goed uit en tijdens ons gesprek vertelde ze dat ze al een paar weken een ontsteking had in haar onderbeen en dat ze de week ervoor een injectie had gehad in het ziekenhuis. Nu was de pijn wel minder maar het lopen was nog steeds moeilijk. Op mijn vraag waarom ze niet eerder naar het ziekenhuis was gegaan kwam het antwoord: Hoe? Ik kon niet lopen en ik heb geen geld voor een taxi. Ik vroeg haar toen hoe ze aan geld komt voor eten. Bright vertaalt altijd voor mij en hij was even stil na oma’s antwoord op mijn vraag. Wat heeft ze gezegd? Ze kan niet werken en ze hebben al twee weken niet gegeten. Daar werd ik ook even stil van. De helft van de maaltijd die ze bij ons kreeg heeft ze in een plastic zakje gedaan voor haar zoon. Ik denk dat als ik niets gevraagd had, ze dit niet verteld had. Wij hebben haar mealie meal, bonen, eieren, groenten en olie gebracht zodat het gezin minimaal één maaltijd per dag heeft. Ook wordt het overgebleven eten uit het voedingscentrum meegegeven. Na een week zijn we weer langs gegaan en de situatie was nog niet verbeterd en daarom hebben we onze hulp voortgezet. We houden voor de komende weken de vinger aan de pols. 

Bright heeft van de overgebleven bakstenen netjes een paar paadjes achter zijn huis gemaakt. Handig want zo wordt het niet één grote modderpool tijdens de regentijd. Bright is deze week vier dagen op cursus op Chengelo. Hij leert daar hoe je op een goede manier groenten kan verbouwen en hoe je compost kan maken. We hopen dat met deze kennis de groentetuin nog meer rendement op gaat leveren.

Ik heb wel even moeten wennen aan de warmte toen ik in Zambia aan kwam. Temperaturen boven de 35 graden is heel normaal en het is ook benauwd want we wachten met smart op regen. Er is nog geen druppel gevallen. Gelukkig komt daar nu verandering in want terwijl ik dit zit te schrijven onweert het en regent het. Heerlijk, de temperatuur is gelijk een paar graden gedaald. Na de regen snel de ramen open om het binnenshuis af te laten koelen. Op naar meer regen!

Hartelijke groet,

Gerda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Reacties


Naam

Datum

Reactie

Betsie Van Gameren

22-11-2018 21:58:57

Hoi Gerda,
Ben stil van het bericht over oma die gewoon 2 weken niet gegeten heeft.
Dankbaar dat wij het hier goed hebben
Naam

Datum

Reactie

kor

22-11-2018 21:34:25

Fijn weer van je te horen, Gerda. En zo mooi om te lezen wat voor goed werk je daar doet! Ga zo door!
Dikke kus! Kor
Naam

Datum

Reactie

Monique Martens

22-11-2018 21:14:34

Fijn om weer een verslag te lezen. En wat een mooi verhaal. Veel plezier met de regen!
Hartelijke groet Monique
Naam

Datum

Reactie

greet lodder

22-11-2018 20:57:56

Fijn om je berichten uit Zambia
weer te mogen lezen. En goed, dat we elkaar konden spreken!
Gods zegen gewenst voor je werk en je persoonlijk leven.
Liefs GreetSchrijf zelf een reactieVoornaam
Achternaam
Emailadres

Reactie:


Veiligheidscode: