Wie niet sterk is.............

Een paar weken geleden is de school weer begonnen. Heerlijk dat de school nu zo dichtbij is. Dat dachten de kinderen ook want ze kwamen steeds later naar het voedingscentrum. De normale tijd is elf uur en het werd steeds later en later dat ze kwamen en we begrepen er niets van. Waar blijven ze??? Ook als we het vroegen, kregen we niet echt een duidelijk antwoord. Een paar gezinnen wonen op nog geen vijf minuten lopen bij het voedingscentrum vandaan en op een dag dat ze al een uur te laat waren zijn Bright en ik op onderzoek uit gegaan. En ja wel hoor, gevonden!! Ze waren al gekleed voor school maar druk met een spel bezig. Er waren zelfs jongens die veel verder weg wonen maar op weg naar het voedingscentrum daar langsgegaan zijn om mee te spelen. De moeders klaagden ook al dat ze te laat naar het voedingscentrum gingen maar het had geen invloed want ze luisterden niet. Even een preek naar de kinderen dat het zo niet werkt en dat ze op tijd moeten komen ging het de volgende dagen beter. Ik was wel benieuwd wat voor spel ze aan het spelen waren. Ik kreeg de naam gemompeld van Bright maar werd er niet echt wijzer van. Ik had wel gezien dat het een bordspel was en dat de jongens knikkers gebruikten. Misschien wel handig als we zelf zo’n spel hebben. Dat geeft ze een hopelijk een reden om op tijd te komen. Bright kon het wel maken. Hij ging voortvarend aan de slag en na een dag had ik ook meer een idee wat het nu voor spel was. En wel ja, het kwam me zelfs bekend voor! Het was namelijk een mini-mini-pooltafel. Het was bijna af maar hij miste nog één onderdeel. Wat is dat dan? Ik moet kijken of ik op de straat ergens een oude teenslipper kon vinden zodat ik die kapot kan knippen en zo de zijkanten van de pooltafel kan maken, was het antwoord. Ik keek eens naar zijn slippers en ik zei dat ik wel een paar nieuwe slippers voor hem zou kopen zodat hij zijn huidige slippers kon gebruiken. De volgende dag was de pooltafel klaar en het is een echte hit! De kinderen zijn nu ruim op tijd en komen zelfs met hun eigen keu (gemaakt van bamboe). Nu zijn ze dan wel op tijd voor het eten maar we moeten er nu op letten om ze op tijd naar school te sturen want ze zijn niet weg te slaan bij de pooltafel. Het is zo druk bij die tafel dat ik nog geen kans heb gehad om een potje te spelen. Toch maar eens snel regelen.

De aller allerlaatste werkzaamheden aan het voedingscentrum zijn ook klaar. Het is nu echt af! De buitenkant is geverfd en de container heeft ook een lik verf gekregen. Inmiddels hebben we ook een echte groentetuin en is er al een keer rape (groene bladgroente) gegeten uit eigen tuin. Het groeit allemaal als kool dankzij water uit de borehole en Bright zijn groene vingers.

Sinds begin van het jaar hebben 7 kinderen het voedingsprogramma verlaten. De meesten omdat ze gingen verhuizen naar een andere plaats. Inmiddels hebben we negen nieuwe kinderen. Het betreft hier drie moeders met ieder drie kinderen. Als deze kinderen gewend zijn en dan komen er nog een aantal nieuwe kinderen bij. Goed om te zien dat we meer kinderen kunnen helpen. Fijn was ook dat één van de boeren maïs heeft gedoneerd. Er werd gemeld dat de chauffeur een paar zakken maïs zou brengen. Een paar is voor mij twee of drie. Het waren achttien zakken en dat is goed voor een half jaar nshima. Te gek. We hebben door een ander contact goedkoper bonen kunnen kopen voor een heel jaar. We hebben inmiddels ook pinda’s gekocht voor een heel jaar. Wat zijn we blij met onze grote voorraadkamer. We hebben nu zelfs nog ruimte over.

Hartelijke groet,

Gerda

 

 

 

 

 

 

 

 


Schrijf zelf een reactieVoornaam
Achternaam
Emailadres

Reactie:


Veiligheidscode: