Cholera uitbraak

Ik ben inmiddels weer terug in Mkushi. Ik kijk terug op een fijne verlofperiode in Nederland. De terugreis ging ook goed. Ik moest rennen op het vliegveld in Naïrobi om het vliegtuig te halen. Dat is mij gelukt maar één van de koffers niet. Gelukkig kwam de koffer met een latere vlucht naar Lusaka en kon ik hem ’s avonds ophalen.

In oktober is er in Zambia (met name Lusaka) cholera uitgebroken. Hier was voor mijn verlof nog niets van te merken maar dat is nu anders. Inmiddels zijn er meer dan 2.800 gevallen van cholera gemeld en 65 mensen zijn aan de ziekte overleden. Meer dan 95% van de gevallen zijn in Lusaka en maar een paar in de rest van het land. De overheid wil voorkomen dat er meer mensen besmet raken en zij hebben vorige week beslist om de scholen niet te openen na de vakantie. Ze willen voorkomen dat er veel mensen op dezelfde plaats zijn en er zo besmetting plaats kan vinden.

Voor mij was niet duidelijk of het voedingscentrum open kon blijven of niet. Een bezoekje aan het Ministerie van Gezondheidszorg in Mkushi bracht duidelijkheid. Het voedingscentrum is gesloten. Heel jammer maar wel begrijpelijk. We hebben dinsdagmorgen de moeders uitgenodigd en zij hebben mealie-meal, bonen, eieren e.d. meegekregen voor een hele week. Op deze manier krijgen de kinderen toch hun maaltijd. Zolang we gesloten zijn kunnen ze iedere week een tas met etenswaren ophalen. De overheid neemt op 30 januari een beslissing of de scholen (en dus ook het voedingscentrum) weer open kunnen of nog dicht blijven.

Dit is niet de enige maatregel die de overheid heeft genomen. Alle straatverkopers hebben de straat moeten verlaten. Hun plekjes met een tafel of een gammele kiosk zijn vandaag door een aantal soldaten en gevangenen weggehaald. De straatverkopers kunnen hun spullen verkopen op één bepaalde plek in Mkushi. Hier is ook een toilet, niet onbelangrijk. De straten zien er kaal uit. In Lusaka zijn er nog veel meer maatregelen van kracht zoals in bepaalde wijken een avondklok.

Nieuwsgierig was ik bij thuiskomst hoe het zou zijn met het nieuwe voedingscentrum. Het pleisterwerk is klaar en Bright is nu begonnen met het verwijderen van cementresten van met name de raam- en deurkozijnen zodat er binnenkort gestart kan worden met verven. In het klaslokaal is een schoolbord gemaakt. Ik ben blij dat alles er goed bij staat. Ook niet onbelangrijk; het dak lekt niet.

Hartelijke groet,

Gerda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Reacties


Naam

Datum

Reactie

Riek Uljee

13-01-2018 20:45:36

Lieve Gerda,
Fijn dat jij een leuke verloftijd hier in Nederland hebt gehad. Ik hoop van harte dat de choleraperiode snel voorbij is en dat alles voor iedereen weer in zijn gewone doen komt. Veel succes met alles.
Naam

Datum

Reactie

greet lodder

11-01-2018 18:26:16

Dag Gerda!
Jammer dat ik door een val met mijn fiets , wat een gebroken pols opleverde, niet naar de Kern kon komen om jou te ontmoeten. Ik had me er op verheugd!
fijn dat je in deze cholera periode de moeders toch van eten kan voorzien. hoop dat de cholera weer snel onder controle kan komen.
Groetjes Greet
Naam

Datum

Reactie

Nellie Vlietstra

11-01-2018 08:23:29

Beste Gerda,

Er is weer genoeg te doen.
Nu maar hopen dat de cholera zo snel mogelijk over gaat.

Succes met schilderen.

Groet, NellieSchrijf zelf een reactieVoornaam
Achternaam
Emailadres

Reactie:


Veiligheidscode: