Maar.... ze is een meisje!

Vrijdagavond acht uur. Lekker, weekend. De buitendeur in de keuken is op slot. Er zijn nogal wat kevers buiten die ook naar binnen willen komen dus het licht in de keuken uit en de deur van de keuken naar de gang dicht. Even later wil ik de keuken weer in om thee te halen en de deur gaat niet open. Hij zit niet op slot dus zou gewoon open moeten gaan. Er tegenaan duwen helpt niet. Dan maar via de deur in de woonkamer naar buiten om vanuit de keuken te kunnen bekijken wat er aan de hand is. Oeps, dat gaat niet. De keukendeur zit al op slot en de sleutels liggen in de keuken. Schroevendraaier gepakt en de klink van de deur geschroefd in de hoop dat ik kan zien wat er aan de hand is. Helaas, dit werkte ook niet. Ik heb nog één hulplijn en dat is de buurman. Gelukkig was hij zo vriendelijk om mij te helpen. Hij kwam met z’n gereedschapskist en zijn zoontje Tike van 5 jaar. De buurman moest iets hebben om tussen de deur en de deurpost te zetten om zo te proberen om de deur open te maken. Hij kon dat niet in zijn gereedschapskist vinden. Ik zal mijn gereedschapskist even halen, zei ik. Toen ik drie tellen later met mijn gereedschapskist aankwam viel de mond van Tike open. Gerda heeft een gereedschapskist, vertelde hij zijn vader. Maar hoe kan dat nou? Ze is een meisje! Deze opmerking geeft heel duidelijk de Zambiaanse cultuur weer. Gelukkig vonden we iets in mijn gereedschapskist waarmee de deur openging. De buurman heeft het slot gedemonteerd en geconstateerd dat het vervangen moest worden. De deur was weer open en Tike heeft geleerd dat vrouwen ook een gereedschapskist kunnen hebben. Ik hoop dat hij inmiddels een beetje bekomen is van zijn verbazing.  

Inmiddels hebben we de eerste onweersbui van het seizoen gehad. Deze bui ging gepaard met een flinke regenbui en ook een lange stroomstoring. We hebben ruim 16 uur zonder stroom gezeten. Het is heel warm en vorige week liep de temperatuur op tot 42 graden. Nu zit de temperatuur weer tussen de 36 en 39 graden. Nog even doorbijten tot de regen komt en dan wordt het koeler.

 

Met de bouw zat het afgelopen week een beetje tegen. Het dak voor de veranda sluit niet goed aan bij het dak van het voedignscentrum. In het midden hangt het door. Dit betekent dat de dakplaten en het staal te zwaar zijn voor de constructie. Niet fijn maar er is al een oplossing bedacht en daar wordt de komende tijd aan gewerkt. Het woonhuis is voorzien van een dak en er wordt ook gewerkt aan het bouwen van het toilet.

Eind november kom ik met verlof naar Nederland. Het is inmiddels alweer ruim twee jaar geleden dat ik in Nederland was en ik kijk er naar uit familie, vrienden en kennissen weer te zien en om Kerst in ons koude kikkerlandje te vieren.

Hartelijke groet,

Gerda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Reacties


Naam

Datum

Reactie

Riek

25-10-2017 20:09:15

Een meisje met een eigen gereedschapskist, geweldig Gerda, jij bent niet zomaar uit het veld geslagen.
Sterkte met de laatste loodjes en hopelijk treffen wij elkaar dit jaar. Liefs
Naam

Datum

Reactie

els zellmann

24-10-2017 21:42:31

Hoi gerda, fijn om weer te lezen hoe het allemaal gaat. Grappig dat je daar ook iets kan laten zien wat vrouwen allemaal in huis hebben :)

We hopen je gauw te zien!
Hartelijke groet , Els Marco en de rest van de kids
Naam

Datum

Reactie

Nellie Vlietstra

24-10-2017 09:20:46

Ha die Gerda,

Ha ha....een meisje...een slimme meid....zou niet verkeerd zijn zo\' n slogan in Zambia.
Maar ja, cultuur hè!
We zullen je vast nog wel zien dit jaar.
Tot ziens!
Naam

Datum

Reactie

greet lodder

23-10-2017 18:32:41

Hoi!

Lache...heerlijk zo\\\'n reactie. natuurlijk laat ie wel wat zien over de cultuur, maar dat is juist goed.
Leuk dat je weer wat Nederlandse lucht komt opsnuiven. Wie weet, zien we elkaar dan ook nog een keer!
groetjes Greet
Naam

Datum

Reactie

greet lodder

23-10-2017 18:31:51

Hoi!

Lache...heerlijk zo\'n reactie. natuurlijk laat ie wel wat zien over de cultuur, maar dat is juist goed.
Leuk dat je weer wat Nederlandse lucht komt opsnuiven. Wie weet, zien we elkaar dan ook nog een keer!
groetjes GreetSchrijf zelf een reactieVoornaam
Achternaam
Emailadres

Reactie:


Veiligheidscode: