Goede tijden, slechte tijden

Afgelopen week was een week van uitersten. Gevoelens van blijheid, ontzetting en ontreddering hebben de revue gepasseerd. Blij omdat Jan-Paul en Anno op zaterdag (4 maart) in Mkushi arriveerden om hun vrijwilligerswerk voor World Servants te doen.

> > Lees meer


Slopen en de chief....

De eerste werkzaamheden voor de bouw van de school zijn begonnen! De afgelopen maand is Bright samen met twee anderen druk bezig geweest met het bouwrijp maken van het terrein. hiervoor moesten de huisjes worden gesloopt, bomen en struiken worden weggehaald en het gras gemaaid. Nu is de afmeting van het stuk grond goed te zien en het is écht groot.

> > Lees meer


Naar het voortgezet onderwijs

Twee weken geleden is de school weer gestart en dat was voor vijf van onze kinderen een spannende tijd. Zij zaten te wachten op de uitslag van het examen van grade 7. Nu is het wel zo dat je voor dit examen niet kunt zakken maar hoe beter het examen gemaakt (hoe meer punten) hoe groter de kans om toegelaten te worden op een goede school.

> > Lees meer


Kerstfeest

Gisteren hebben we met de kinderen kerst gevierd. Eerst het bijbelverhaal en dan een kleurplaat kleuren. Zelfs de oudere kinderen gaan hier eens goed voor zitten. Om dit allemaal goed te laten verlopen krijgen de kinderen twee kleurpotleden en als ze een andere kleur willen mogen ze een potlood komen ruilen.

> > Lees meer


Goudeerlijk.....en een ongenode gast

Na een maand vakantie is de school weer begonnen en dat betekent dat het tijd is voor de rapporten. De rapporten worden door de ouders opgehaald bij school en aansluitend komen de moeders met de kinderen naar het voedingscentrum zodat wij het rapport ook kunnen zien. 

> > Lees meer


Stenen stapelen

De voorbereidingen voor de bouw van de school zijn gestart. Het meest zichtbare is de stapel stenen die op het grasveld voor het voedingscentrum ligt. In de afgelopen weken zijn er ruim 30.000 stenen aangevoerd en die lagen in grote hopen op het grasveld. De stenen moeten netjes opgestapeld worden zodat we ze tijdens het regenseizoen kunnen bedekken met plastic zodat ze droog blijven. 

> > Lees meer


Spannende ontwikkelingen.....

De hoofddoelstelling van de Umutima Foundation is werken aan een betere toekomst voor kinderen in Zambia. In de wijk Itala in Mkushi zien we echter dagelijks dat dit niet eenvoudig is. Eén van de grootste uitdagingen is fatsoenlijk onderwijs. De kwaliteit van het onderwijs in Zambia is laag, klaslokalen zijn overvol en het  onderwijs wordt in het Bemba gegeven. 

> > Lees meer


Winterweer en dekens

Hier is het nu winter. De temperatuur is flink gedaald. Het is zo tussen de 20 en 23 graden overdag. Als de zon niet schijnt dan blijft de temperatuur onder de 20 graden en dan is het koud voor Zambiaanse begrippen. De t-shirts met korte mouwen zijn verruild voor t-shirts met lange mouwen en de bermuda is ingeruild voor de spijkerbroek. 

> > Lees meer


Handgemaakt

Sommige van onze jongens zijn de afgelopen maanden bezig geweest om ballen van afvalplastic te maken en auto’s van ijzerdraad. Het resultaat mag er zijn. Eén van de jongens heeft talent voor tekenen en hij heeft een aantal tekeningen gemaakt.

> > Lees meer


Korte vakantie

De kinderen hadden de afgelopen twee weken vakantie. Normaal hebben ze vier weken vakantie maar doordat de scholen in januari twee weken later gestart zijn in verband met corona was de vakantie ingekort tot twee weken. Het was voor ons hard werken omdat we in de vakantie altijd de uniformen en schoenen controleren.

> > Lees meer


70 kids

We hebben het aantal van 70 kinderen bereikt. Dit is mede mogelijk geworden door de succesvolle spaaractie van de kinderen van YoY Kampen. Het is volle bak en ik heb dan altijd moeite om de namen van de nieuwe kinderen te onthouden en welke moeder bij welke kinderen hoort. 

> > Lees meer


Verblijfsvergunning

De afgelopen tien jaar heb ik iedere twee jaar een werkvergunning aan moeten vragen. Deze vergunning is altijd zonder problemen verleend. Wanneer je tien jaar in Zambia bent, kun je een residence permit aanvragen. Dit is een permanente verblijfsvergunning met een onbeperkte geldigheidsduur.

> > Lees meer


10 jaar in Zambia

Vandaag is het precies tien jaar geleden dat ik in Zambia aankwam om te gaan werken en wonen. Tien jaar lijkt zo lang maar zo voelt het niet. Het is alsof de jaren zijn omgevlogen. Er is in die jaren veel gebeurd. 

> > Lees meer


Kerst

Vanmorgen hebben we ons jaarlijks kerstfeest gevierd. Na het bijbelverhaal was het tijd voor een kleurplaat. De meeste van de kinderen weten prima hoe ze moeten kleuren. Ik merkte dat een paar van de nieuwe kinderen totaal niet wisten wat ze  nu moesten doen. 

> > Lees meer


Weer aan de slag

Ik kijk terug op een mooi verlof in Nederland. Het was fijn om weer familie, vrienden en kennissen te zien en te spreken. Inmiddels ben ik alweer een paar weken terug en weer aan het werk. Tijdens mijn verlof is alles goed gegaan in het voedingscentrum. 

> > Lees meer


Negatief of positief

Ik ben gisteren vertrokken naar Lusaka. Vanmorgen heb ik een PCR-test gedaan. Er was gezegd dat ik rond vijf uur een mail zou krijgen met de uitslag. Rond vijf uur geen mail. Dan maar een telefoontje. Mevrouw, het kan wel 19.30 uur worden. 

> > Lees meer


Huizen bouwen

Tijdens de regentijd zijn bij twee families hun huizen (deels) ingestort. Door een gift uit Nederland kunnen we deze families helpen met een nieuwe tweekamer woning. De families moeten wel een deel zelf betalen maar dat gaat op afbetaling. 

> > Lees meer


Ziekenhuisbezoek

Kings was ziek en zijn moeder kwam om af te wassen. Hoe gaat het met Kings? Hij voelt zich al veel beter. Hij had malaria en de medicijnen hebben goed geholpen. O, dat is fijn. Komt hij maandag weer naar het voedingscentrum? 

> > Lees meer


Vele handjes .........

De kinderen hadden twee weken vakantie en het regenseizoen is afgelopen. Dat was een goed moment om met elkaar het onkruid weg te halen en het gras te maaien. We hebben een datum geprikt en alle kinderen gevraagd om klokslag acht uur aanwezig te zijn. De opkomst viel tegen maar tegen tien uur was ongeveer de helft van de kinderen op komen dagen om een handje mee te helpen.

> > Lees meer


Kleine diefjes

De afgelopen weken werden we een aantal malen geconfronteerd met het feit dat sommige kinderen stelen. Allereerst werden er mondkapjes gestolen. Ieder schoolgaand kind heeft twee stoffen mondkapjes en moet deze ook gebruiken als ze naar het voedingscentrum komen. 

> > Lees meer