Handgemaakt

Sommige van onze jongens zijn de afgelopen maanden bezig geweest om ballen van afvalplastic te maken en auto’s van ijzerdraad. Het resultaat mag er zijn. Eén van de jongens heeft talent voor tekenen en hij heeft een aantal tekeningen gemaakt.

> > Lees meer


Korte vakantie

De kinderen hadden de afgelopen twee weken vakantie. Normaal hebben ze vier weken vakantie maar doordat de scholen in januari twee weken later gestart zijn in verband met corona was de vakantie ingekort tot twee weken. Het was voor ons hard werken omdat we in de vakantie altijd de uniformen en schoenen controleren.

> > Lees meer


70 kids

We hebben het aantal van 70 kinderen bereikt. Dit is mede mogelijk geworden door de succesvolle spaaractie van de kinderen van YoY Kampen. Het is volle bak en ik heb dan altijd moeite om de namen van de nieuwe kinderen te onthouden en welke moeder bij welke kinderen hoort. 

> > Lees meer


Verblijfsvergunning

De afgelopen tien jaar heb ik iedere twee jaar een werkvergunning aan moeten vragen. Deze vergunning is altijd zonder problemen verleend. Wanneer je tien jaar in Zambia bent, kun je een residence permit aanvragen. Dit is een permanente verblijfsvergunning met een onbeperkte geldigheidsduur.

> > Lees meer


10 jaar in Zambia

Vandaag is het precies tien jaar geleden dat ik in Zambia aankwam om te gaan werken en wonen. Tien jaar lijkt zo lang maar zo voelt het niet. Het is alsof de jaren zijn omgevlogen. Er is in die jaren veel gebeurd. 

> > Lees meer


Kerst

Vanmorgen hebben we ons jaarlijks kerstfeest gevierd. Na het bijbelverhaal was het tijd voor een kleurplaat. De meeste van de kinderen weten prima hoe ze moeten kleuren. Ik merkte dat een paar van de nieuwe kinderen totaal niet wisten wat ze  nu moesten doen. 

> > Lees meer


Weer aan de slag

Ik kijk terug op een mooi verlof in Nederland. Het was fijn om weer familie, vrienden en kennissen te zien en te spreken. Inmiddels ben ik alweer een paar weken terug en weer aan het werk. Tijdens mijn verlof is alles goed gegaan in het voedingscentrum. 

> > Lees meer


Negatief of positief

Ik ben gisteren vertrokken naar Lusaka. Vanmorgen heb ik een PCR-test gedaan. Er was gezegd dat ik rond vijf uur een mail zou krijgen met de uitslag. Rond vijf uur geen mail. Dan maar een telefoontje. Mevrouw, het kan wel 19.30 uur worden. 

> > Lees meer


Huizen bouwen

Tijdens de regentijd zijn bij twee families hun huizen (deels) ingestort. Door een gift uit Nederland kunnen we deze families helpen met een nieuwe tweekamer woning. De families moeten wel een deel zelf betalen maar dat gaat op afbetaling. 

> > Lees meer


Ziekenhuisbezoek

Kings was ziek en zijn moeder kwam om af te wassen. Hoe gaat het met Kings? Hij voelt zich al veel beter. Hij had malaria en de medicijnen hebben goed geholpen. O, dat is fijn. Komt hij maandag weer naar het voedingscentrum? 

> > Lees meer


Vele handjes .........

De kinderen hadden twee weken vakantie en het regenseizoen is afgelopen. Dat was een goed moment om met elkaar het onkruid weg te halen en het gras te maaien. We hebben een datum geprikt en alle kinderen gevraagd om klokslag acht uur aanwezig te zijn. De opkomst viel tegen maar tegen tien uur was ongeveer de helft van de kinderen op komen dagen om een handje mee te helpen.

> > Lees meer


Kleine diefjes

De afgelopen weken werden we een aantal malen geconfronteerd met het feit dat sommige kinderen stelen. Allereerst werden er mondkapjes gestolen. Ieder schoolgaand kind heeft twee stoffen mondkapjes en moet deze ook gebruiken als ze naar het voedingscentrum komen. 

> > Lees meer


Trots

De kinderen zijn begin februari weer naar school gegaan. De schooltijden wisselen iedere dag. Een groot aantal kinderen gaat iedere dag naar school voor 1 tot 2 uur. De andere kinderen om de dag voor 3 uur. De klassen zijn gesplitst om zo minder kinderen in één klas te hebben en besmetting met het coronavirus te voorkomen. 

> > Lees meer


Ergert u niet....

Er is een gezegde dat luidt: Ergert u niet, verwondert u slechts. Meestal lukt het me wel om me te verwonderen maar soms ontkom ik ook niet aan het eerste. Dat was ook vorige week in Lusaka het geval.

> > Lees meer


Kerstfeest

Vanmorgen hebben we ons kerstfeest gevierd. We zijn gestart met het kerstverhaal uit de kinderbijbel en daarna was er voor iedereen een kleurplaat. Na het kleuren was het tijd voor de maaltijd. Hierna was het tijd voor de eerste verrassing. 

> > Lees meer


De spanning stijgt....

Er is een heel belangrijke vraag die de kinderen al twee weken bezig houdt. Zijn er nu wel of geen kerstcadeautjes? Een paar kids hebben kerstcadeautjes het klaslokaal in zien gaan maar twee dagen later was er geen kerstcadeautje te bekennen in het klaslokaal! Hoe zit het nu?

> > Lees meer


Wie van de 3

De afgelopen twee maanden zijn er 14 nieuwe kinderen bijgekomen. Er was ruimte omdat diverse kinderen niet meer kwamen. De nieuwe kinderen komen uit 8 verschillende gezinnen. Ze wonen bij hun moeder of oma. Sommige kinderen zijn al naar school geweest maar moesten van school af omdat er geen geld meer was voor boeken, pennen, uniform of schoenen.

> > Lees meer


De kinderen gaan weer naar school

Sinds twee weken zijn de scholen weer open. Dit had ik niet verwacht maar ik ben er blij om. Het is goed voor de kinderen om weer naar school te gaan en weer meer regelmaat te hebben. De school heeft de klassen in tweeën gesplitst zodat ze met minder kinderen in een lokaal zitten.

> > Lees meer


Uitverkoop

Het leek vanmorgen wel uitverkoop in het klaslokaal van het voedingscentrum. Ik had tweedehands dameskleding gekregen en we hadden de moeders uitgenodigd om langs te komen om kleding te kiezen. 

> > Lees meer


Goed nieuws

Het voedingscentrum is weer open sinds vorige week donderdag. We hebben toestemming van de overheid. Er zijn wel een aantal regels: iedereen ouder dan 6 jaar moet een masker dragen, handen wassen en er moet minimaal 1 meter afstand zijn tussen de kinderen die niet uit één gezin komen. 

> > Lees meer