Binnen een paar seconden van een prachtig plaatje naar een berg verwrongen staal..

Deze week zijn we begonnen met het dak van het tweede lesgebouw. Gisterenochtend was al een deel gedaan en als het niet zou gaan regenen zouden we het misschien wel klaar krijgen. Er was 4 mm regen voorspeld aan het begin van de middag. 

> > Lees meer


Race tegen de regen

We zijn de laatste weken flink opgeschoten met de bouw van de school. Begin oktober zijn we gestart met het metselwerk voor het twee klaslokalengebouw en nu zijn we zover dat we aan de dakconstructie kunnen beginnen. 

> > Lees meer


Het dak zit erop!

Het dak op het 3 klaslokalengebouw zit erop. Heel fijn en het geeft ook gelijk een heel ander gezicht. Voordat we het 3 klaslokalengebouw gaan pleisteren gaan we eerst verder met het toiletgebouw en het 2 klaslokalengebouw. We willen graag voor de start van het regenseizoen overal een dak op hebben.

> > Lees meer


Hier doen we het voor!

Even een kort positief bericht. Ruthie heeft in juli ontslag genomen en we hebben dus een vacature. We willen deze vacature voorlopig tijdelijk opvullen, zodat we goed kunnen kijken wie, wat en waar nodig is als we starten met de school. 

> > Lees meer


Het hoogste punt....!

Er wordt hard gebouwd aan de school. We hebben bij het 3 klaslokalengebouw het hoogste punt bereikt en we zijn nu bezig met het staalconstructie voor het dak. Ik hoop dat volgende week de golfplaten op het dak kunnen.

> > Lees meer


70 stenen......

We willen graag de kinderen betrekken bij de bouw van de school, de school komt er tenslotte voor hen. Alle kinderen hadden zich afgelopen zaterdagmorgen verzameld bij het voedingscentrum. Ik heb nog een keer uitgelegd dat we een school aan het bouwen zijn om de kids meer kansen te geven voor een betere toekomst. Toen zijn we in optocht naar de bouwplaats gelopen.

> > Lees meer


Als een speer.....

Dit wordt een kort berichtje met veel foto’s om te laten zien hoe hard er gewerkt is en hoeveel vooruitgang er is geboekt. Het gaat als een speer.

> > Lees meer


De bouw van de school is gestart

Begin mei zijn we gestart met de bouw van het 3 klaslokalengebouw. Er is de afgelopen weken hard gewerkt. Deze week wordt de laatste hand gelegd aan de fundering. Komende maandag gaan we starten met het metselen van de muren. Ik verwacht dat het dan snel zal gaan en dan is er ook meer te zien.

> > Lees meer


Nog een paar nachtjes slapen....

Nog vijf nachtjes slapen en de bouw van de school gaat starten!! De afgelopen maanden hebben in het teken gestaan van de voorbereidingen zoals de grond bouwrijp maken, een aannemer zoeken, bouwtekeningen laten maken en alles wat er verder bij komt kijken. En nu is het bijna zover. Een mijlpaal voor Umutima. 

> > Lees meer


Goede tijden, slechte tijden

Afgelopen week was een week van uitersten. Gevoelens van blijheid, ontzetting en ontreddering hebben de revue gepasseerd. Blij omdat Jan-Paul en Anno op zaterdag (4 maart) in Mkushi arriveerden om hun vrijwilligerswerk voor World Servants te doen.

> > Lees meer


Slopen en de chief....

De eerste werkzaamheden voor de bouw van de school zijn begonnen! De afgelopen maand is Bright samen met twee anderen druk bezig geweest met het bouwrijp maken van het terrein. hiervoor moesten de huisjes worden gesloopt, bomen en struiken worden weggehaald en het gras gemaaid. Nu is de afmeting van het stuk grond goed te zien en het is écht groot.

> > Lees meer


Naar het voortgezet onderwijs

Twee weken geleden is de school weer gestart en dat was voor vijf van onze kinderen een spannende tijd. Zij zaten te wachten op de uitslag van het examen van grade 7. Nu is het wel zo dat je voor dit examen niet kunt zakken maar hoe beter het examen gemaakt (hoe meer punten) hoe groter de kans om toegelaten te worden op een goede school.

> > Lees meer


Kerstfeest

Gisteren hebben we met de kinderen kerst gevierd. Eerst het bijbelverhaal en dan een kleurplaat kleuren. Zelfs de oudere kinderen gaan hier eens goed voor zitten. Om dit allemaal goed te laten verlopen krijgen de kinderen twee kleurpotleden en als ze een andere kleur willen mogen ze een potlood komen ruilen.

> > Lees meer


Goudeerlijk.....en een ongenode gast

Na een maand vakantie is de school weer begonnen en dat betekent dat het tijd is voor de rapporten. De rapporten worden door de ouders opgehaald bij school en aansluitend komen de moeders met de kinderen naar het voedingscentrum zodat wij het rapport ook kunnen zien. 

> > Lees meer


Stenen stapelen

De voorbereidingen voor de bouw van de school zijn gestart. Het meest zichtbare is de stapel stenen die op het grasveld voor het voedingscentrum ligt. In de afgelopen weken zijn er ruim 30.000 stenen aangevoerd en die lagen in grote hopen op het grasveld. De stenen moeten netjes opgestapeld worden zodat we ze tijdens het regenseizoen kunnen bedekken met plastic zodat ze droog blijven. 

> > Lees meer


Spannende ontwikkelingen.....

De hoofddoelstelling van de Umutima Foundation is werken aan een betere toekomst voor kinderen in Zambia. In de wijk Itala in Mkushi zien we echter dagelijks dat dit niet eenvoudig is. Eén van de grootste uitdagingen is fatsoenlijk onderwijs. De kwaliteit van het onderwijs in Zambia is laag, klaslokalen zijn overvol en het  onderwijs wordt in het Bemba gegeven. 

> > Lees meer


Winterweer en dekens

Hier is het nu winter. De temperatuur is flink gedaald. Het is zo tussen de 20 en 23 graden overdag. Als de zon niet schijnt dan blijft de temperatuur onder de 20 graden en dan is het koud voor Zambiaanse begrippen. De t-shirts met korte mouwen zijn verruild voor t-shirts met lange mouwen en de bermuda is ingeruild voor de spijkerbroek. 

> > Lees meer


Handgemaakt

Sommige van onze jongens zijn de afgelopen maanden bezig geweest om ballen van afvalplastic te maken en auto’s van ijzerdraad. Het resultaat mag er zijn. Eén van de jongens heeft talent voor tekenen en hij heeft een aantal tekeningen gemaakt.

> > Lees meer


Korte vakantie

De kinderen hadden de afgelopen twee weken vakantie. Normaal hebben ze vier weken vakantie maar doordat de scholen in januari twee weken later gestart zijn in verband met corona was de vakantie ingekort tot twee weken. Het was voor ons hard werken omdat we in de vakantie altijd de uniformen en schoenen controleren.

> > Lees meer


70 kids

We hebben het aantal van 70 kinderen bereikt. Dit is mede mogelijk geworden door de succesvolle spaaractie van de kinderen van YoY Kampen. Het is volle bak en ik heb dan altijd moeite om de namen van de nieuwe kinderen te onthouden en welke moeder bij welke kinderen hoort. 

> > Lees meer