Van alles wat

De economische situatie in Zambia gaat achteruit. Dit komt voor een deel door het gebrek aan regen in het laatste regenseizoen. Vooral in het zuiden van Zambia is er veel te weinig regen gevallen en daardoor is er ook veel te weinig maïs geoogst.

> > Lees meer


Machteloos

John is een jongen van 7 jaar oud en hij is de middelste van drie kinderen. Al ruim een jaar helpen wij John en zijn twee broers. De laatste maanden is John niet in orde. Hij werd diverse malen voor een paar dagen opgenomen in het ziekenhuis.

> > Lees meer


40.000 maaltijden

Sinds de start van het voedingscentrum in Januari 2014 hebben we al meer dan 40.000 maaltijden geserveerd. Het betekent ook dat er al 40.00 keer een kind zonder honger naar bed is gegaan.

> > Lees meer


Op bezoek

In april zijn wij, Dinie, Egbert, Herma, Leroy en Marjon tweemaal bij het voedingscentrum in Mkushi geweest. We waren voor een waterproject in Miloso aan het werk, een dorp 40km van Mkushi vandaan. Voor een aantal van ons was het de eerste ontmoeting met Gerda, Bright, Ruthie, Peter en de kinderen.

> > Lees meer


Brand ...... en dan?

Deze vraag stond centraal tijdens een demonstratie van de brandweer van Mkushi. De brandweer had gevraagd of ze voorlichting mochten
geven en de vakantie is daar een goed moment voor. Wat moet je doen als er brand is?

> > Lees meer


Baby?!

Gerda, de grootmoeder van Precious wil je graag spreken. Precious is een meisje van bijna 15 jaar. We denken dat ze zwanger is. Ik heb dit in december al aan haar gevraagd maar ze zei dat ze niet zwanger was. Ruthie heeft een paar weken geleden nog gevraagd en weer ontkende ze.

> > Lees meer


Kwajongensstreek

Bright stapte bij mij in de auto om boodschappen te doen. Gerda, we hebben een probleem. O, wat is er aan de hand? Ganizani kwam gistermiddag tijdens de schoolpauze vertellen dat de juffrouw de voetbal had afgepakt. Onze voetbal? Ja. Hoe komt die nu op school?

> > Lees meer


Een ongeluk zit in een klein hoekje

De gezondheidszorg in de Zambiaanse overheidsziekenhuizen en klinieken is gratis. In hoeverre gratis ook echt gratis is kwam ik deze maand achter. Na een regenbui is Zilness uitgegleden op de veranda en op haar pols terechtgekomen.

> > Lees meer


Kerst

Gisteren (donderdag) hebben we Kerst met elkaar gevierd. Bright heeft het kerstverhaal gelezen en de kinderen hebben een kleurplaat gekleurd. Hierna was het tijd om buiten even te bewegen gevolgd door een zakje popcorn. Na de maaltijd was daar het hoogtepunt van de dag.

> > Lees meer


Even stil

Na een fijne verlofperiode in Nederland ben ik al weer ruim twee weken in Mkushi. De kinderen waren weer blij om te zien en dat was wederzijds. Zodra ze de auto aan zagen komen ging er een gejuich op. Een leuke en vrolijke terugkomst. Tijdens mijn afwezigheid is alles goed gegaan. Ik had dit ook wel verwacht maar het is toch fijn om het bevestigd te zien.

> > Lees meer


Ogen en oren tekort

Vandaag is de laatste dag van de vier weken schoolvakantie. De kinderen hebben zich prima vermaakt. Dit is o.a. ook te danken aan de voetbaldoeltjes en netbalpalen die we hebben kunnen kopen door een o.a. een bijdrage van twee kinderen uit Nederland.

> > Lees meer


Wie niet sterk is.............

Een paar weken geleden is de school weer begonnen. Heerlijk dat de school nu zo dichtbij is. Dat dachten de kinderen ook want ze kwamen steeds later naar het voedingscentrum. De normale tijd is elf uur en het werd steeds later en later dat ze kwamen en we begrepen er niets van. Waar blijven ze???

> > Lees meer


Wel bezoek, geen bezoek

Vorige week hebben we bezoek gehad de kinderen van Shiloh school in Mkushi. De kinderen van deze school hebben al twee keer een kerstcadeautje verzorgd voor onze kinderen. Doordat we nu meer ruimte hebben was het ook mogelijk om ze uit te nodigen. De kinderen hebben met elkaar
gevoetbald en andere balspelen gedaan.

> > Lees meer


De eerste dag in het nieuwe voedingscentrum

Eindelijk was het zover! Afgelopen maandag was het de eerste echte dag in het nieuwe voedingscentrum en het was ook de eerste vakantiedag van de kinderen. Om deze dag een feestelijk tintje te geven moesten de kinderen om negen uur aanwezig zijn. De eersten waren er al om acht uur en de anderen waren ook op tijd. Dit kwam doordat we gezegd hadden dat er een verrassing zou zijn. Deze truc werkt altijd.

> > Lees meer


Feestelijke opening!

Vandaag was het zover, de open dag van het nieuwe voedingscentrum. De kinderen hebben onder het toeziend oog van de moeders allemaal een ballon doorgeprikt. Met een hoop kabaal en veel gelach werd zo het nieuwe voedingscentrum geopend. Hierna was er ontbijt (brood) en drinken voor de kinderen en de moeders.

> > Lees meer


Geduld, geduld ....... geduld

De planning was om afgelopen week te verhuizen maar dat is helaas niet gelukt. Het elektriciteitsbedrijf was niet in staat om het huis te voorzien van elektra. Er is nog steeds een tekort aan meters. Het vervelende is dat ze al twee keer hadden gezegd dat ze een meter hadden en langs zouden komen om aan te sluiten. Dan krijg je toch hoop dat de planning gehaald kan worden.

> > Lees meer


We zijn er bijna

Het einde van de werkzaamheden is in zicht! De schilder hoeft alleen nog de raamkozijnen te verven en hier en daar nog iets bij te werken. De tegelzetter heeft prima werk geleverd. Het ziet er schitterend uit. Alle deuren zitten erin en er zijn prikborden opgehangen.

> > Lees meer


Het gaat als een speer

Er wordt druk gewerkt in het voedingscentrum. Het woonhuis is helemaal geverfd. Er is glas in de ramen geplaatst. Er moeten alleen nog deuren in en dan hebben zowel de deuren als de deur- en raamkozijnen nog een lik verf nodig.

> > Lees meer


Het voedingscentrum is weer open

Gisteren is het voedingscentrum weer opengegaan. Ook de scholen zijn weer gestart. Dit allemaal eerder dan verwacht. De reden hiervoor is dat de dagelijkse meldingen van mensen met cholera flink verminderd is. Het lijkt er op dat de overheid de uitbraak onder controle heeft. Gelukkig.

> > Lees meer


Cholera uitbraak

Ik ben inmiddels weer terug in Mkushi. Ik kijk terug op een fijne verlofperiode in Nederland. De terugreis ging ook goed. Ik moest rennen op het vliegveld in Naïrobi om het vliegtuig te halen. Dat is mij gelukt maar één van de koffers niet. Gelukkig kwam de koffer met een latere vlucht naar Lusaka en kon ik hem ’s avonds ophalen.

> > Lees meer